Laidunnus on järkevää ympäristön hoitoa – harvoin eläimet veteen sontivat

0
Paimionjokiyhdisrtyksen maatalous- ja ympäristöneuvoja Eriika Lundström puhui Somero-opistossa maatalouden vesienhoidosta ja perinnemaisemista. Kuva Armas Töykkälä.

Teksti Armas Töykkälä
Laidunnuksen etuja on alettu nostaa esille.
Vesistöjen läheisyydessä laiduntava karja on herättänyt ajoittain kysymyksiä ulosteiden vaikutuksesta vesien tilaan.
– Kyse on kuitenkin ravinteita vähentävästä toiminnasta. Maatalouden teollistuessa laitumia haluttiin pois tehoviljelyn tieltä, mutta viime aikoina laidunnuksen tuomia etuja on alettu ymmärtää, totesi maatalous- ja ympäristöneuvoja Eriika Lundström puhuessaan Somero-opistossa.
– On laitumia kirottukin aikanaan, kun on pitänyt saada vihreää kultaa kasvamaan. Laidunnuksesta on enemmän hyötyä kuin haittaa. Ehkä uimarannan läheisyydessä ei kannata, mutta harvoin eläimet veteen sontivat.
Laiduneläin kuluttaa maaperän ravinteita ja pitää niityn avoimena.
Niitto on vieläkin tehokkaampi keino, mutta laidunnus on edullisempaa, varsinkin perinnebiotooppien hoidossa. Laidunnuksessa oleellista on oikean laidunnuspaineen aikaansaaminen, eli eläimet päästetään riittävän aikaisin keväällä laitumelle ja niitä on oikea määrä.

Lue lisää 19.10.2018  lehdestä