Loiskeessa saa tietoa psoriasiksesta 25. lokakuuta

0

Psoriasisliitto paikallisyhdistyksineen kampanjoi Maailman Psoriasispäivänä 29. lokakuuta uimahalleissa kautta maan teemalla Psori ei tartu. Vedessäkään.
Salon Seudun Psoriasisyhdistys järjestää teeman mukaiset tilaisuudet Salossa ja Somerolla.
– Vierailemme Someron uimahallissa jo torstaina 25. lokakuuta kello 12.30-15.30. Somero kuuluu yhdistyksemme alueeseen ja meillä on somerolaisia psoriaatikkoja jäseninämme, kertoo puheenjohtaja Satu Suominen Salon Seudun Psoriasisyhdistyksest.
Lähes 60 prosenttia Psoribarometrin vastaajista arvioi 2017, että on jättänyt psoriasiksen vuoksi tekemättä jotain haluamiaan asioita. Psoribarometrin avovastauksissa jäsenet nostivat uimahalleissa käynnin yhdeksi näistä sairauden estämistä asioista.
– Moni karttaa uimahalleja, koska pelkää muiden tuijotusta tai ikäviä kommentteja. Haluamme tuoda esiin, että psoriasis on tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, joka ei tartu. Sen puhkeamiseen ei voi juurikaan itse vaikuttaa, mutta oireiden hillitsemisessä elintavoilla on tärkeä merkitys. Siksi jokaisella on oltava oikeus ja mahdollisuus liikkua myös uimahallissa, toteaa Suominen.
Teemapäivän tavoite on lisätä uimahallien käyttäjien tietoisuutta psoriasiksesta ja vähentää tätä kautta sairastavien kohtaamia ennakkoluuloja. Samalla sillä rohkaistaan psoriasista sairastavia uimahallien käyttäjiksi.
– Näissä psoriasispäivän tilaisuuksissa on paikalla yhdistyksen aktiiveja, joilta voi kysyä psoriasiksesta sekä yhdistyksen toiminnasta ja vaikkapa liittyä jäseneksi Psoriasisliittoon. Moni sairastunut kokee psoriasiksen myös henkisesti kuormittavaksi. Siksi haluamme tarjota tiedon lisäksi vertaistukea, Suominen toteaa.

Maailman psoriasisjärjestöjen kattojärjestö IFPA organisoi vuosittain Maailman psoriasispäivän 29. lokakuuta. Päivän tavoite on lisätä tietoisuutta psoriasiksesta sairautena. Suomessa kampanjasta vastaa Psoriasisliitto. Tänä vuonna yhteistyökumppaneina ovat lisäksi Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto sekä lääkeyhtiöt AbbVie, Celgene, Janssen, Lilly ja Novartis.

Psoriasisliitto on potilas- ja kansanterveysjärjestö, joka tarjoaa sairastuneille tietoa ja tukea sekä hoidonohjausta. Lisäksi liitto edistää psoriasista sairastavien oikeuksien toteutumista. Psoriasisliittoon kuuluu runsaat 13 000 jäsentä eri puolilla Suomea toimivien paikallisyhdistysten kautta. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee Psoriasisliiton toimintaa Veikkauksen tuotoilla. www.psori.fi

Psoriasis on tulehduksellinen, koko kehon pitkäaikaissairaus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita sekä altistaa liitännäissairauksille. Alttius psoriasikseen periytyy. Suomessa psoriasista sairastaa noin 2–3 prosenttia väestöstä eli noin 100 000–150 000 ihmistä. Psoriasis ei tartu.