Luento pienvesistöjen kansalaistaidoista

0

Paimionjoki-yhdistyksen ja Somero-opiston yhteistyönä järjestämässä Paimionjoki-sarjassa on  keskiviikkoiltana 24.10. vuorossa luento, jonka aiheena on Pienvesistöjen kansalaistaidot. Paikkana on Kiiruun koulukeskuksen auditorio ja luennoitsijana on iktyonomi, vesiasiantuntija Janne Tolonen.
Luennolla pohditaan yhdessä, millaista asiantuntijuutta ja osaamista pienvesistöjen kunnostaminen vaatii ja miten ja mistä sitä on saatavilla. Voiko yksityinen kansalainen tai yhteisö kunnostaa pienvesiä, toimia ”purokummina” tai ”purotalkkarina” ja minkälaisia tietoja ja taitoja se vaatii? Janne Tolonen opastaa kotiseututoimijoita, paikallisyhteisöjä, maanomistajia ja yksityisiä ihmisiä pienvesien tunnistamiseen, huomioimiseen, käytännön talkootoimintaan ja seurantaan.
Luonnontilaiset pienvesiympäristöt ovat harvinaisia ja luontokokemukset näissä kohteissa ovat todella elämyksellisiä sekä lapsille että aikuisille kaikkina vuodenaikoina. Luennoilla ja retkillä opitaan myös havainnoimaan herkällä korvalla ja silmällä luonnon monimuotoisuutta ympärillämme: kuulemmeko, näemmekö, aistimmeko sitä? Entä ymmärrämmekö ja tulkitsemmeko oikein luonnon merkkejä.
Kevätkaudella 2019 Paimionjoen vesistöalueella järjestetään retkiä mielenkiintoisiin puroympäristöihin ja järjestetään pienimuotoisia talkoita. Tavoitteena on, että jokaiseen kuntaan syntyisi kummikohteena toimiva pienvesikohde, josta paikallinen yhteisö muodostaisi itselleen pitkäjänteisen kunnostus- ja seurantakohteen.