Piispan vierailu aloitti vuoden mittaisen piispantarkastuksen

0
Piispa Matti Repo (kuva Olli Salomäenpää)

Piispantarkastus alkoi Somerolla sunnuntaina piispa Matti Revon vierailulla.

– Piispantarkastuksen tarkoitus on auttaa seurakuntaa toteuttamaan Kristuksen antamaa todistuksen ja palvelun tehtävää omalla paikkakunnallaan. Se on hengellinen matka, jolla piispa ja kapituli kulkevat hetken aikaa yhdessä seurakunnan kanssa. Sillä vahvistetaan seurakunnan yhteyttä muuhun hiippakuntaan ja koko kirkkoon, sanoo Someron kirkkoherra Jaakko Knuutila.
– Piispantarkastuksen perusajatus on ennen kaikkea seurakunnan työn tueksi tarjottava itsearviointiprosessi seurakunnan työyhteisölle ja luottamushenkilöille. Seurakunta arvioi itse, minkä kysymysten äärellä heidän juuri nyt olisi hyvä työskennellä sekä pysähtyy pohtimaan sitä, missä he työyhteisönä ja seurakuntana juuri nyt ovat. Se voi olla toimintaympäristön muutoksen tutkimista yhdessä tai unelmointia siitä, millaista seurakuntaa haluamme olla rakentamassa, hän jatkaa.

Piispantarkastuksen konsultteina toimivat Riihimäen kirkkoherra Sirpa Viherä ja asiantuntija Timo Frilander kapitulista. Hiippakunnan lakimiesasessori, lääninrovasti ja mahdollisesti pappisasessori huolehtivat hallinnon tarkastamisesta. Se kattaa seurakunnan kirkonkirjat, arkiston, hallinnon, omaisuuden ja rahastot.

Piispantarkastus huipentuu piispan vierailuun, visitaatioon 4.–6.10. 2019. Samalla päättyy seurakunnan itsearviointiprosessi.
– Päivien ohjelma on yleensä seurakunnan itsensä näköinen ja siihen voi kuulua vierailuja paikkakunnalla sekä työskentelyjä yhdessä työyhteisön ja luottamushenkilöiden kanssa. Vierailu huipentuu piispan messuun, joka on seurakunnan yhteinen juhla, Knuutila kertoo.

 

Otsikon virhe korjattu 3.10. Piispantarkastus kestää vuoden, ei piispan vierailu.