Puhelimen räpläys kuriin

0

Peräti 83 prosenttia lapsiperheiden vanhemmista kokee, että perheessä käytetään liikaa aikaa puhelimilla, ilmenee Telian valtakunnallisesta digihyvinvointiselvityksestä. Aikuiset myöntävät itsekin räpläävänsä puhelintaan turhan usein, mutta huolestuneempia he ovat jälkikasvustansa.
Vain 19 prosenttia selvitykseen vastanneista suomalaisvanhemmista kokee lastensa puhelimella viettämän ajan olevan sopivalla tasolla. Jopa 60 prosenttia pitää käyttöä liiallisena.
Vanhemmat näkevät liikakäytön vähentävän perheen yhdessäoloa ja keskustelua. Neljännes kokee puhelimen tuijottamisen vievän aikaa muulta tekemiseltä. Päänsärky sekä unen ja keskittymiskyvyn puute nousevat esiin.
Suomalaisvanhemmista, joiden mielestä puhelinta käytetään perheessä liikaa, kaksi kolmesta on pyrkinyt rajoittamaan sen käyttöä. Yleisin tapa on asettaa aikarajoituksia.
Tiukkojen aikarajoitusten sijaan sujuvampaa lienee, että sovitaan yhdessä, missä tilanteissa ja miten puhelinta on sopivaa käyttää ja milloin ei.
Keskeistä on varmistaa, että saa riittävästi unta ja etteivät laitteet haittaa esimerkiksi kouluun eikä töihin keskittymistä.