Ruuanlaitto on Torituvan uudelle yrittäjälle kutsumus

0
Kaisa Pomppu

Somero-lehti 31.10.2018

Teksti Kirsi Seppälä
Torituvan uusi yrittäjä Kaisa Pomppu on aina tehnyt paljon ruokaa ja pitää ruuanlaitosta. Mikä ruuanlaitossa kiehtoo?
– Kai se on mielihyvän tekeminen ihmisille. Minulle ruuanlaitto on kutsumusta, Kaisa Pomppu hymyilee.
Suur-Seudun Osuuskaupassa 14 vuoden ajan työssä ollut Kaisa Pomppu työskenteli viimeiset neljä vuotta sekä ABC Härkähovissa että Kirkonmäen koulun keittiössä. Hän kertoo hakeneensa kaupungin jakelukeittiöön töihin, mutta koska ei saanut sieltä täysiä työtunteja hän jäi myös vanhaan työpaikkaansa ABC:lle. Miten ihminen jaksaa kahta työtä yhtäaikaa?
– Ehkä siihen vain tottuu. Kun avomiehenikin teki viikonloppuna töitä, ajattelin, että voin tehdä samaan aikaan töitä itsekin, Kaisa Pomppu perustelee.
Pitkät työpäivät ja -viikot eivät pelota tuoretta yrittäjää, jolla on jo yrittäjän sisu. Mitä se on?
– Yrittäjän sisua löytyy, eli en anna periksi. Isäni ja veljeni ovat yrittäjiä samoin kuin avopuolisonikin, hän kertoo.
Yrittäjän itsensä lisäksi ravintola työllistää yhden henkilön ja tulevaisuudessa tarvittaneen myös keikkatyöntekijöitäkin.
Ruokaa myös koiraharrastajille
Työnsä lisäksi Kaisa Pomppu tekee ruokaa myös harrastuksensa parissa. Kun koiranäyttelyyn tarvitaan tarjoilut tuomareille ja talkooväelle sekä puffettiin, hän järjestää ne ammattitaidolla. Miten aika riittää koiraharrastukseen?
– Koirat olen saanut synnyinlahjaksi. Meillä on aina ollut koiria, sillä äiti ja isä ovat kasvattaneet niitä jo ennen syntymääni. Nykyinen bokserini onkin ennakkoperintöä, ja vanhemmat auttavat sen hoitamisessa, koiranäyttelyistä innostunut Kaisa Pomppu juttelee.
Suurtalouskokiksi kahdesti
33-vuotias Kaisa Pomppu on valmistunut kahteen kertaan suurtalouskokiksi. Ensimmäisen kerran hän opiskeli suurtalouskokiksi Forssan ammattikoulussa ja valmistui vuonna 1994.
Viime kesänä hän valmistui samalla nimikkeellä aikuiskoulutuksesta, jota hän kävi vajaan kahden vuoden ajan kahden työn ohessa. Miksi ihmeessä?
– Vaikka nimike on sama, koulutukseen on tullut tänä aikana erikoistumista. Uudelleen opiskellessani erikoistuin juhlapalveluun ja erikoisruokavalioihin, hän perustelee.
Kotiruokaa kaikille
Kun Kaisa Pomppu ottaa kauhan käteensä Torituvassa, syntyy asiakkaille edelleenkin kotiruokaa lounaaksi. Uuttakin on luvassa, sillä yrittäjä panostaa kahvilatoimintaan. Tuleeko Someron keskustaan siis toinenkin kahvila?
– Tulee. Jatkossa Toritupa on avoinna arkisin ja myös lauantaisin. Kahvilaan tulee Fazerin paistopiste, jossa paistan leivät ja pullat. Kahvilassa myydään niiden lisäksi muun muassa panineita, toasteja ja jäätelöä, Kaisa Pomppu kertoo ja lisää jatkavansa myös pitopalvelutoimintaa.
Entä mikä on uuden yrittäjän lempiruoka sekä syödä että valmistaa? Entä mikä on pravuurisi, jota valmistat?
– Tykkään tehdä broilerista ja kalasta, ne ovat lempiruokiani. Mutta pravuuri, olisikohan se kesäkurpitsatomaattifeta-paistos, joka on koiraharrastajissa ollut suosittu. Pidän myös kotona tehdyistä munkeista, Kaisa Pomppu kertoo.
Perjantaina avajaiset
Vielä muutamaa päivää ennen perjantain avajaisia Torituvassa tehdään remonttia. Ruokalinjasto siirretään paikasta toiseen niin, että koko linjasto on jatkossa yhdessä paikassa seinustalla. Pöytien paikkoja muutetaan ja sisustukseen tulee pieniä muutoksia, kun Kaisa Pomppu laittaa omat taulut seinille. Kaisa Pomppu haluaa vielä maalia seiniin ja kattoon, mutta pintaremontin aika tulee myöhemmin.
Koska jakelukeittiössä ei saanut tehdä ruokaa ja ketjuravintolassa tehtiin ketjun mukaisesti, Kaisa Pomppu halusi kokeilla jotakin omaa.
– Tämä on haave jostakin omasta ja oman toteuttamisesta, hän iloitsee ennen tositoimiin ryhtymistä.

Hyvältä tuntuu

Yli 20 vuotta toritupaa yrittäjinä pyörittäneet Markku ja Anja Koski jäävät eläkkeelle. Uuden yrittäjän, Kaisa Pompun löydyttyä Kosket ovat helpottuneita.
– Hyvältä tuntuu, kun saimme Kaisan jatkamaan Toritupaa. Asiakkaat olivat jo huolissaan, mutta nyt on hyvä sanoa, että Torituvan toiminta jatkuu. Olemme todella tyytyväisiä, Markku Koski kehuu.
Kosken pariskunta laittoi yrityksensä myynti-ilmoituksen internetiin, mistä se pisti Kaisa Pompun silmiin. Kun viimeisten remonttipäivien iloista tunnelmaa katselee, on vaikea uskoa, että yrityskauppa tehtiin toisilleen vieraiden ihmisten kesken. Yhteinen sävel on selvästi löytynyt.
– Olemme myös luvanneet olla Kaisan tukena ja apuna tarvittaessa, Anja ja Markku Koski lupaavat.
Eläkepäivien alku sujuu Markku ja Anja Koskelta remontin merkeissä. Kotona on paljon tehtävää, ja nyt siihen on kaikki päivät aikaa.