Vaali-iltana somerolaiset tuijottavat televisiota

0
Televisio ja internet olivat auki Rainer Kostianderin kotina.

Somero-lehti 28.10.2008

Armi Ylönen ja Joonas-kissa aikoivat valvoa vähän yli yhdeksään.
Hannu Pauloma kuunteli vaalien edistymistä radiosta.

Teksti Merja Ryhtä ja Lassi Tuominen
Kerrostaloasukas Armi Ylönen aikoi valvoa iltayhdeksään ja seurata siihen asti vaaleja. Lopputuloksen hän katsoo seuraavan päivän lehdestä.
– Tulkoon päättäjiksi ketä vaan! Ei se minua hetkauta, vaikka olenkin aika kriittinen. Urpilainen haluaa sanoa joka asiaan sanansa. Vanhasesta tykkään ja Timo Soinikin puhuu asiaa, kommentoi Ylönen puoluejohtajien käyttäytymistä.
Hän kävi ystävänsä kanssa äänestämässä päivällä.
– Silloin vettä tuli kuin aisaa, mutta äänestää pitää.
Eija ja Jukka Suominen ovat myös television ääressä.
– Aina on näin katsottu vaaleja. Ilta menee mukavasti jännittäessä tulosta.
Hannu Paulomalla on päällä radio.
– Kuuntelen radiosta tiedot. Nyt tuloksia on saatu hyvin hitaasti. Paljon laiskemmalta äänestysinto vaikuttaa kuin edellisissä vaaleissa.
Kello 20.10 Kari Virtanen ja Ritva Leppänen katselevat vaalin tulosta. Demarit ovat johdossa ennakkoäänillään. Kuusi vuotta sitten Somerolle muuttaneella Karilla on märkä takki päällään, koska hän on juuri tullut äänestämästä.
Taija ja Tapio Rannan rivitaloasunnossa katsotaan Pelkokerroin-ohjelmaa. Mainoskatkojen aikaan Taija tutkailee vaalien edistymistä. Tietoa tulee monelta kanavalta.
– Meillä ei ole minkäänlaisia vaaliperinteitä tai -rituaaleja.
Taija suoritti kansalaisvelvollisuutensa heti ennakkoäänestyksen alkumetreillä. Tapio Ranta koki somerolaiset ehdokkaat itselleen kovin vieraiksi eikä käynyt äänestämässä.
– Kun en tiedä, mitä ovat miehiään, niin on parempi, etten äänestä.
Mika Pessi kävi puoli kahdeksalta äänestämässä ja ajatteli lähteä sen jälkeen lenkille. Kaatosade tyssäsi tällä kertaa menon. Sen verran hän on seurannut vaaleja, että ennakkoäänestystulokset tuli nähdyksi. Suomalainen elokuva on kiinnostavampaa katseltavaa.
Pessin mielestä Somerolla asiat ovat kutakuinkin hienosti.
– Maalaiskaupungissa päättäjien pitää ottaa huomioon niin monia asioita ja ylläpitää kaikenlaista. Täällä on paljon ikääntyviä, välimatkat ovat pitkiä. Toivoisin, että kaupunki huolehtisi siisteydestä paremmin. Varsinkin kesällä sisääntuloväylät ja keskustan raitti ovat meidän käyntikorttejamme.
– En ole seurannut vaaleja. Katson tulokset tiistaina Somero-lehdestä. En ehtinyt tänään äänestämään ja unohdin ennakkoäänestyksenkin, kertoo Pelkokerrointa katsonut rivitaloasukas.
Launosen perheessä televisio pauhaa olohuoneessa. Naisväki viikkaa pyykkejä komeroon. Isäntä on tennistä pelaamassa.
– Illalla sitten myöhemmin katsotaan vaalin lopputulos, heläyttää Minna Launonen.
Rainer Kostianderilla on asunnollaan televisio ja internet auki. Hän seuraa niistä Someron äänestystuloksen lisäksi myös uuden Suur-Salon tilannetta. Someron muutkin ympäristökunnat kiinnostavat miestä. Vaalien seuraaminen on hänestä hyvin kiinnostava juttu. Tulokset on katsottava loppuun saakka.
– Vaalit eivät ole koskaan kiinnostaneet meitä. Ei ole mitään hyötyä tapittaa televisiota; ei siitä tule hullua hurskaammaksi. Lopputuloksen voi lukea lehdestä, tuumaavat kaksi keski-ikäistä miestä, jotka viettävät aikaa ABC:llä.
Jens Rask äänesti kotikonnuilla Salossa. Hän katseli tunnin verran televisiosta tuloksia, mutta sitten piti lähteä kohti Säkylän varuskuntaa.