Valtuuston enemmistö uusiksi

0
Matti Kultasen (vas.) luotsaama perussuomalaiset ja Aarne Vesterisen johtama vasemmistoliitto ovat voittajapuolueita Somerolla. Kumpikin puolue sai kaksi paikkaa valtuustoon. Puheenjohtajat painottavat, että nyt vasta alkaa työ.

Somero-lehti 28.10.2008

Mauri Salo (vas.) ja Aulis Olli jännittivät keskustan vaalivalvojaisissa paikkajakoa. Jännitys jatkuu kolmen ehdokkaan saatua vaaliliitossa saman äänimäärän. Arpa ratkaisee tilanteen tarkistuslaskennan jälkeen.
Pia Maavirta oli Somerolla kuntavaalien äänikuningatar 165 äänen saaliillaan.
Kokemusta ja uusia kasvoja. Demareista valtuustoon päässeet Antti Kotti, Sirkka-Liisa Leppälä, Harri Kurttila, Jonna Mäkelä, Jussi Kaivo ja Jaana Latva-Äijö skoolaavat. Kuvasta puuttuvat Jouko Elo ja Antti Kujansuu.

Teksti Salli Lehtinen
Keskustan ja kristillisdemokraattien vaaliliitto menetti enemmistöasemansa, joka sille palasi neljän vuoden takaisissa vaaleissa. Puolueiden yhteinen äänimäärä on ensi valtuustokaudella 17. Niistä yksi kuuluu kristillisdemokraateille.
Maanantai-iltapäivän tarkistuslaskenta ratkaisi, pitääkö keskiviikkona arpoa ketkä keskustan ja kristillisdemokraattien vaaliliitosta saavat kaksi viimeistä valtuustopaikkaa. Alustavan laskennan mukaan Kari Ahlbomilla (kesk.), Tero Pirttilällä (kesk.) ja Meri Rawstornella (kd.) on kaikilla 55 ääntä.
Sosialidemokraatit säilyi toiseksi suurimpana valtuustoryhmänä kahdeksalla paikallaan, jotka se saavutti nyt ilman vaaliliittoa. Kokoomus jatkaa seitsemästä kuuteen pienentyneellä porukalla.
Vasemmistoliitto ja Perussuomalaiset kaksinkertaistivat paikkansa, molemmilla on nykyisen yhden sijasta kaksi valtuutettua seuraavassa kunnanparlamentissa.
Merkittävimmän muutoksen valtuustotyöskentelyyn aiheuttaa se, että demarit, kokoomus, vasemmistoliittolaiset ja perussuomaiset saavat yhteen rintamaan asettuessaan kokoon enemmistön 18 paikallaan.
Mauri Salon (kesk.) 258 äänen potti oli omaa luokkaansa. Pia Maavirta (kok.) otti kovan kirin, sai kokoon 160 ääntä ja ja ohitti edellisten vaalien äänikuningattaren Sirkka-Liisa Leppälän. Hopealle jäänyt Leppälä sai 140 ääntä.
Ensikertalainen Jonna Mäkelä (sd.) keräsi 101 ääntä. Hän on yksi valtuuston kolmesta alle 30-vuotiaasta. Valtuusto säilyy keski-iältään 49 vuoden ikäisenä.
Naisten osuus kasvoi kymmenestä kahteentoista. Keskustassa naiset saivat joka neljännen, demareissa yli kolmanneksen, kokoomuksessa kolmanneksen ja Vasemmistoliitossa ja Perussuomalaisissa puolet paikoista. Kristillisdemokraatti on nainen.
Somerolaisista käytti äänioikeuttaan 66,7 prosenttia, missä on 0,6 prosentin lasku edellisistä kuntavaaleista.