50 vuotta sitten: Somerolaiset eivät pelkää Alkoa

0
dav

Somero-lehti 6.8.1968

Somerolaiset suhtautuvat varsin rauhallisesti ajatukseen, että Somerolle aiotaan perustaa alkoholimyymälä. Kiertokysely osoitti, että hankkeeseen suhtaudutaan enimmäkseen myönteisesti. Useimmat haastatelluista olivat sitä mieltä, ettei myymälän perustaminen vaikuta somerolaisten alkoholinkäyttöön, sillä ne, jotka haluavat ostaa alkoholia, hakevat sitä kyllä kauempaakin. Kuudesta jaastatellusta yksi piti vaikutusta pelkästään kielteisenä.

Poimintoja haastatteluista:

Lauri Haavisto: ”Alkoholin käyttöä myymälän tulo tuskin lisää, pikemminkin pitkät viinanhakumatkat ovat omiaan lisäämään juomista. Kun matkalle lähdetään, otetaan tavallisesti enemmän kerralla, mutta kun Alkon myymälä on omalla paikkakunnalla, ei tällaista hamstraustarvetta ole.”

Kyllikki Honkala: ” Henkilökohtaisesti asia on minulle yhdentekevä, mutta pidän alkoholimyymälää pahana siksi, että uskon sen lisäävän alkoholinkäyttöä Somerolla. Kun paikkakunnalla on viinakauppa, tulee moni sellainenkin poikenneeksi kauppaan, joka ei viitsisi lähteä alkoholia kauempaa hakemaan. ” Someron kuulua kotiteollisuutta ei rouva Honkala uskonut alkoholimyymälän vähentävän.

Jorma Kangas: ”Väkijuomateollisuuden yksityisyrittäjiä valtion myymälä varmaankin vähentää.”

Emäntä M. Havia Ahteenpäästä: ”Minusta on samantekevää, onko Somerolla alkoholimyymälä vai ei. Sellaisille, joiden heikkous on alkoholi, on tietenkin haittaa siitä, että alkoholia on entistä helpommin saatavissa.” Kotikeittoa emäntä arveli myymälän vähentävän. Kun valtion viinaksia on saatavissa, ei pontikalla enää ole menekkiä.

Kirsti Lauren: ”Tuskimpa kukaan ostaa alkoholia vain sen vuoksi, että sitä saa enstistä helpommin oman paikkakunnan myymälästä.”

Taksiautoilija Matti Aalto: ”Viikonlopun viinakauppakyytejä on tähänkin asti ollut takseilla melko vähän. Ilmeisesti nämä matkat on enimmäkseen tehty omilla autoilla, joten taksin ajoja ei alkoholimyymälän perustaminen paikkakunnalle sanottavasti vähennä.”