Etelänapa kutsuu Kari ”Poppis” Suomelaa

0
Kari Poppis Suomela kertoi naparetkistään Säästöpankin sijoitusillassa.

Teksti Salli Lehtinen
Ensimmäinen suomalainen etelänaparetkikunta lähtee matkaan sunnuntaina. Retkikunnan johtaja Kari ”Poppis” Suomela aikoo olla 12. ihminen maailmassa, joka on hiihtänyt sekä Pohjois- että Etelänavalle ilman ulkopuolista tukea.

Ponnistelu ankarissa oloissa on tuttua Suomelalle. Hän kuului vuonna 2006 historialliseen suomalaiseen ryhmään, joka hiihti Pohjoisnavalle. Retkikuntaan kuului seitsemän henkeä. Ennen heitä vain 32 ihmistä maailmassa oli ilman tukea saavuttanut Pohjoisnavan.
Suomelan kanssa Etelämantereelle lähtee hiihto-opas Pasi Ikonen, joka hiihti kaksi vuotta sitten Grönlannin halki kansainvälisen retkikunnan mukana.
Kaksikko matkaa läpi maailman kylmimmän mantereen 50 päivässä. Edessä on 1 150 kilometrin vaellus, taistelua kovaa pakkasta, hyytävää viimaa ja fyysistä uupumusta vastaan. Henkinen kantti joutuu koetteille päivittäin.
– 47 asteen pakkanen ja arktinen tuuli ovat kovia haasteita, mutta olemme tehneet itsellemme rutiineja talvisista olosuhteista. Tulee selkäytimestä, että pyrimme pitämään itsemme lämpiminä, somerolaissyntyinen naparetkeilijä selvittää.
– Tavoitteet ja niihin sitoutuminen on kaiken ydin. Pohjoisnaparetkikunnan tavoite oli, että se saavuttaa Pohjoisnavan ilman, että ryhmälle koituu pysyviä henkisiä tai fyysisiä vammoja. Muita tavoitteita oli perille pääsy ilman ulkopuolista tukea.
Retkikunnalta vaaditaan sopupeliä. Säännöt sovitaan ennalta ja niitä noudatetaan, ettei tarvitse riidellä turhasta. On paljon riskejä, jotka voivat estää tavoitteen saavuttamisen. Riskit kartoitetaan ja ne pyritään hallitsemaan.
– Kun tavoitteeseen on päästy, se on henkinen tila. Lyödään lippu maahan, että se on tässä. Aika monessa asiassa on vaikea osoittaa, että se on juuri tässä.
Etelänaparetkikunta pitää päivittäin blogia kokemuksistaan.