Filosofi ja betonimies vaihtoivat juustoon ja maitoon

0
Jussi Saari (vas.) ja Arto Repo miettivät pitkään, vaihtaako ammattia aikuisiällä. He ovat tyytyväisiä, että uskalsivat ryhtyä rumbaan. Uutta opiskellessa ja tehdessä motivaatio työhön on kasvanut.

Somerolaisessa Kolatun juustolassa työskentelee kaksi työntekijää, jotka ovat vaihtaneet ammattia aikuisiällä. Vaihto on vielä melko tuore Arto Revolle ja Jussi Saarelle.
Repo on ollut Kolatun leivissä pari kuukautta ja Saari reilut puoli vuotta.
Prosessityöntekijä Saari vaihtoi betonin maitoon ja filosofi Repo tutkijan työt ja opetustehtävät juustojen ja jugurttien valmistukseen.

Kumpikin oli jo pitempään miettinyt alanvaihtoa. Repo kyllästyi akateemisen pätkätyöläisen rooliin ja taloudelliseen epävarmuuteen. Koskelainen halusi perheelleen vakaamman elannon.
– Kyllä se pitemmän päälle stressaa, kun työpaikka on alati epävarma. Tutkimuksen rahoitus oli tiukkaa ja kilpailu rahoituksesta kovaa, toteaa filosofi Arto Repo.
Hän pitää edelleen filosofiaa kutsumuksenaan, mutta kun vakituinen virka ei auennut Turun yliopistossa parinkymmenen vuoden jälkeen, tuli aika lähteä uuden työn perään.
– Katsotaan, mihin tie vie, tuumaa mies, jolla on kymmenisen vuotta eläkeiän alkuun.

Jussi Saari oli tehnyt parikymppisestä asti samaa työtä betonimiehenä. Hänellä on puusepän koulutus, mutta käsityöläinen ei nuorukaisena halunnut lähteä massatuotantoon. Armeijan jälkeen hän kyseli töitä betonifirmasta, ja sieltä urkeni työpaikka 12 vuodeksi.
Vuodet prosessityöntekijänä ja automatisoitu valimotyö tekivät tehtävänsä.
– Minä kyllästyin, kun tein yhtä ja samaa vuodesta toiseen.
Hänen mielensä ja kroppansa eivät pitäneet vuoro- ja istumatyöstä. Ne saivat miehen passiiviseksi.
– Töiden jälkeen olin väsynyt ja vetämätön. Nyt kun olen häärinyt täällä kattiloiden kanssa, niin paino on pudonnut. Olen varmaan paremmassa kunnossa kuin koskaan, iloitsee 34-vuotias.
Saari halusi vuorotyöstä pois, jotta voi harrastaa.
– Ihmisen elämä ei saa olla pelkkää työtä. Vastapainoa pitää olla, kertoo Somerniemellä asuva Saari, joka laulaa vapaa-ajallaan musiikkiteatterissa.

 

”Kannattaa olla rohkea. Mutta kyllä asioista pitää ottaa selvää ennen kuin ihan tyhjän päälle heittäytyy.”
Arto Repo

Repo ja Saari arvelevat monen vuosia samassa työpaikassa työskennelleen miettivän alanvaihtoa. Kynnys vaihtaa työpaikasta toiseen on iso.
– Turvallisuus vie voiton. On vaikea uskaltaa irtautua tutusta.
Jussi Saaresta jossittelu on pahinta. Kynnys kasvaa, mitä kauemmin siirtoa vitkuttelee.
Kiukuttelu työnantajalle voi olla myös merkki kyllästymisestä omaan työhönsä.
– Joskus voisi miettiä, onko vika minussa tekijässä eikä aina pomossa ja olosuhteissa. Jos tämä työ ei ole enää minun työni, vaan se on jossain muualla, pohtii Jussi Saari.
Mutta kun löytää uuden kiinnostuksen kohteen, niin työ taas maittaa. Silloin löytyy myös motivaatiota uuden oppimiseen.
– Onnistumisen kautta kokee huimia tunteita, tietää Saari.
Tutusta työstä irtautuminen vaatii rohkeutta.
– Mietin pitkään, miten kerron asian silloiselle työnantajalle. Hän ymmärsi kyllä, kertoo Jussi Saari.
– Kannattaa olla rohkea. Siitä vaan, mutta kyllä pitää ottaa asioista selvää ennen kuin ihan tyhjän päälle heittäytyy, rohkaisee Arto Repo.

 

”Nyt kun olen häärinyt täällä kattiloiden kanssa, niin paino on pudonnut. Olen varmaan paremmassa kunnossa kuin koskaan.”
Jussi Saari

 

7 neuvoa ammatinvaihtoa suunnittelevalle
1 Listaa omat kiinnostuksesi kohteet. Selvitä, sopivatko henkilökohtaiset ominaisuutesi alalle.

2 Itsearviointiin saa apua internetin sivustoilta, esimerkiksi Avotesti-sivuston testistä.

3 Työ- ja elinkeinohallinnon ylläpitämä ammattinetti-verkkopalvelu antaa tietoa eri ammattien ja alojen vertailemiseen sekä ammatinvalintaan ja urasuunnitteluun. Palvelusta selviää, minkälaista koulutusta ammattiin tarvitaan, mitä on tarjolla ja missä. Ammattinetistä löytyy ammattialojen ja ammattien kuvauksia, eri ammateissa toimivien ihmisten haastatteluja ja uratarinoita sekä työelämään liittyviä artikkeleita.

4 Tsekkaa myös, minkälaiset työllistymismahdollisuudet ammatissa on. Fore.ammatti.fi kertoo, millaiset alan työllistymisvaihtoehdot ovat tällä hetkellä.

5 Hyvin usein patistetaan yrittäjäksi. Mieti, onko sinulla siihen valmiuksia.

6 Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimiston ylläpitämä OpinOvi-palvelupiste antaa koulutusneuvontaa ja uraohjausta. Palvelua saa aikavarauksella, mutta myös puhelimitse ja netin kautta.

7 Selvitä, millä rahalla voit opiskella. Muista myös mahdolliset lainat ja velvoitteet perhettä kohtaan.

Neuvoja antoi koulutusneuvoja Mari Kanerva te-toimiston OpinOvi -palvelupisteestä.

 

 

Rekryexpo-liitteessä iso paketti työllistäviä yrityksiä Somerolla ja muualta Varsinais-Suomesta, henkilötarinoita työnäkökulmalla ja Rekryexpon messuohjelma.

Rekryexpossa 21. marraskuuta Turun messukeskuksessa haetaan jälleen tuhansia tekijöitä erilaisiin työtehtäviin. Tapahtuma on kohtaamispaikka työnhakijoiden ja työnantajien välillä. Rekryexpo järjestetään yhteistyössä Turun Messukeskuksen, Somero-lehden ja muiden TS Yhtymän medioiden kanssa.