Ilo ja riemu vetävät rytmiorkesteriin soittamaan

0
Seitsenhenkinen Rytmiorkesteri Apollo esiintyi tällä viikolla vanhainkodissa Somerolla. Orkesterissa musisoivat vihreäpaitaiset Sinikka Kalliola, orkesteria johtava Jaana Viitamäki, Tuija Kemppi, Olli Tamminen, Helena Mäkinen, Jouko Palmunen, Toni Mattila ja Mika Ahlfors (yläkuvassa vas.).

Somero-lehti 14.11.2008

Teksti Merja Ryhtä

– Se on se ilo ja riemu, joka meillä joukossa helisee, kiteyttää Jouko Palmunen, miksi hän mielellään lähtee Rytmiorkesteri Apollon harjoituksiin kerran viikossa toimintakeskukseen.
Helena Mäkinen ja Olli Tamminen ovat samaa mieltä hymy suussa:
– Meillä on tosi hauskaa yhdessä.
Orkesteri perustettiin 1970-luvulla. Sen taustavoimana oli Someron Kehitysvammaisten tukiyhdistys (nykyään Someron Seudun Kehitysvammaisten tukiyhdistys). Kanttori Jukka Kuninkaanniemi ohjasi orkesteria alkumetrit. Varsinaiseen lentoon se pääsi kanttori Riitta Heleniuksen ohjauksessa.
– Muistelen riemulla tuota orkesteria. Se on paras ryhmä, jota olen vetänyt. Soittajat olivat innolla mukana. He kuuntelivat tarkkaavaisesti ja esimerkillisesti, mitä käskettiin ja toimivat sen mukaan. Nautin työstä heidän parissaan: se oli hyvin antavaa. Kun olen tavannut nyt myöhemmin orkesterilaisia, he muistavat vielä minut ja kapsaavat heti halaamaan, kertoo Riitta Helenius, joka toimii parhaillaan Kiikalan seurakunnan vt. kanttorina.
Tukiyhdistyksessä toiminut Aini Lukander muistelee, että Somerolla koettiin tarpeelliseksi perustaa kehitysvammaisille oma kanava musiikin esittämiseen. Vetäjä rohkaisi, opetti ja laulatti kehitysvammaisia.
Nykyään orkesteria ohjaa Jaana Viitamäki. Hän kehuu soittajien innokkuutta ja humoristisuutta. Jokatorstaisen harjoituksen jälkeen Viitamäen akut ovat ladatut, ja ainakin naurupankki täytetty.
Orkesterinjohtaja Viitamäki valitsee kappaleet, joita soitetaan rummulla, tamburiinilla, marakasseilla, kulkusilla, triangelilla ja ksylofonilla. Myös soittajat saavat sanoa ehdotuksia kappalevalikoimaan. Ohjelmistossa on hyvin erilaisia sävelmiä, yleensä kuitenkin iskelmiä. Satumaa on monen mieleen, kuten myös ksylofonia soittavan Sinikka Kalliolan.
– Humpat ja tangot menevät, vähän jenkkaa päälle, tokaisee Helena Mäkinen.
Jaana Viitamäki säestää yleensä pianolla ja laulaa. Orkesterin jäsenet keskittyvät soittamiseen; laulu on harvinaista Rytmiorkesteri Apollon väelle.
– Rytmisoittimet ovat sen verran kovaäänisiä, että soittajien esittämät laulut on siksi jätetty pois. Yritän etsiä soittajille sooloja, toteaa Jaana Viitamäki.
Konsertissa on tovi myös vitseille. Usein ne kertoo Jouko Palmunen.
Orkesterin syntyajoilta mukana ovat edelleen Jouko Palmunen ja Sinikka Kalliola. Seitsenhenkiseen orkesteriin kuuluvat heidän lisäkseen Olli Tamminen, Helena Mäkinen, Mika Ahlfors, Tuija Kemppi ja Toni Mattila. Vanhin on kuusikymppinen ja nuorin 13-vuotias. Soittajien ikäero ei menoa haittaa.
Rytmiorkesteri Apollolla on vuoden aikana kymmenkunta konserttia. Suurimmat tilaisuudet ovat pääsiäis- ja joulukonsertit. Iloaan soittajat jakavat myös pienemmissä tilaisuuksissa, esimerkiksi vanhainkodilla ja päiväkodissa. Seuraava Apollon koitos on joulukonsertti, joka on 2. joulukuuta.