Jääkiekkojuniorien ensimmäinen sukupolvi nousemassa kaukaloon

0
Jäähallin pääkäyttäjinä ovat juniorit, joiden varassa somerolainen jääkiekkokulttuuri kehittyy lähivuosina omiin uomiinsa. Kuva on vuoden 1998 marraskuulta Somero-lehdestä.

Somero-lehti 3.11.1998

Teuvo Nurmi

Jäähalli on viimeistelyä vaille valmis. Uusi areena vie Someron Pallon jääkiekkotoiminnan kokonaan uusiin puihin. Joukkueiden harjoitusvuorot ovat jo vakiintumassa paikoilleen.

Tulevan viikonvaihteen aikana alkaa Someron ensimmäisen halli-ikäpolven kasvattaminen 1989-90 -syntyneiden F-junioreiden joukkueesta. Sitä nuoremmat aloittavat luistelukoulusta ja siirtyvät sieltä taitojen ja innostuksen karttuessa juniorijoukkueeseen.

– Kynnys juniorijoukkueeseen on niin matala kuin se yleensä on mahdollista, lupaa äskettäin seuran valmennuspäälliköksi nimitetty Mika Paija.

FoPS:n junioreissa kiekko-oppinsa saanut ja siellä B-junioreihin saakka pelannut Mika Paija on valmentanut SoPan junioreita kuudetta kautta ja vie nyt seuran C-juniorijoukkuetta eteenpäin.

Hän vielä vierastaa valmennuspäällikkötitteliään ja pitää sitä tämänhetkisiin tehtäviinsä nähden liian juhlavana.

– Tosiasiassa olen koordinoimassa seuran kolutusasioita ja toimin eräänlaisena välikätenä seuran johdon ja joukkueiden välillä.

Laji-innostus esiin kokeilemalla

Mika Paija haluaa pitää kynnyksen harrastuksen aloittamiseen matalana.

– Kokeilemalla se selviää, haluavatko nuoret tytöt ja pojat lähteä jääkiekon pariin. Ensimmäiset kokeilukerrat ovat maksuttomia, joten siinäkään mielessä suurta riskiä ei tarvitse ottaa. Harjoituskai pidetään kaksi kertaa viikossa tunti kerrallaan.

– Olemme muodostamassa kirpputoria, jonka kautta pieneksi jääneitä ja muuten käytöstä poistettavia jääkiekkovarusteita kierrätetään seuran sisällä. Kierrätys puolustaa paikkaansa siinäkin mielessä, että alkuun päästään mahdollisimman pienillä kustannuksilla . Jos laji ei pitkän päälle kiinnostakaan, ei ole kulujakaan juuri syntynyt.

Seura kustantaa joukkueelle pelihousut, sukat ja paidat sekä osan maalivahdin varusteista.

– Yleensäkin varuste- ja mailahankinnoissa etsimme tarjouksia, joissa voimme yhteisostoilla käyttää hyväksemme ison tilaajan edut. Valkois kypärää suosittelemme pelkästään yhtenäisyyden vuoksi.

– F-junioreita ryhtyy valmentamaan Markku Ruohonen, mutta joukkueen varsinainen johto- ja huoltojoukon pyrimme löytämään juniorien vanhemmista.

– Tytöt sopviat aivan hyvin pelaamaan poikien kanssa yhdessä ainakin ensimmäiset neljä vuotta. Mitään suosituimmuusjärjestystä ei ole, vaan jokainen pääsee pelaamaan yhtä paljon ja kukin voi kokeilla myös maalivahdin vakanssia, lupaa Mika Paija.

Tuntumaa haetaan luistelukoulusta

F-junioreita nuoremmille eli vuonna 1991 ja myöhemmin syntyneille tarkoitettu luistelukoulu aloittaa ensi sunnuntai-aamuna.

– Tässä koulussa ei ole alaikärajaa. Kokemuksesta tiedän, että jo 2-3-vuotiaat pysyvät pystyssä luistimilla, vaikka vaatetta kannattaakin varata ylle kovalle jäälle pyllähtämisen varalta.

Mika Paija tietää, että ensikertalaisen luistelu kaukaloon on huomattavasti helpompaa, jos isä, äiti, sisar tai veli on luistimineen hänen mukanaan jäällä. Ensivaikutelma on tärkeä ja ymmärrettävästi vanhemman mukanaolo helpottaa myös ohjaajien toimintaa. 3-4 käyntikerran jälkeen rohkeus on siinä määrin kasvanut, että vanhemman mukanaolo ei ole tarpeellista, ellei omasta mielenkiinnosta halua seurata lapsensa edesottamuksia jäällä.

– Pyrimme antamaan nuorille positiivisen kokemuksen leikinomaisella ohjelmalla, johon luistelukoulun ohjaajat Jarmo Lauren ja Juhani Vuori ovat saaneet koulutuksen. Nuoret jaetaan kunkin taidon perusteella kolmeen ryhmään, joissa opetellaan toimimaan yhdessä. Taidon riittävästi kasvaessa nuori voi jatkaa harrastustaan juniorijoukkueissa.

Mika Paija muistuttaa vielä, että luistimien valintaan kannattaa kiinnittää huomiota.

– Nilkka ei saa notkua, vaan luistelukengän varren on oltava riittävän jäykkä nilkan tukemiseksi.

Jäähallilla on jo säännölliset vuorot E-, D- ja C-junioreilla sekä yhdistetyllä B-junioreiden ja miesten ryhmällä.

– F-juniorien ja luistelukoululaisten mukaantulo vilkastuttaa osaltaan merkittävästi elämää jäähallissa, uskoo Mika Paija.