Keilailussa on hohtoa

0
Tältä näytti Somero-lehden sivu vuonna 2008.

Somero-lehti 14.11.2008

Teksti Lassi Tuominen

Someron Keilaajien joka syksyistä hohtokeilailuiltaa vietettiin Salon keilahallissa.
– Ei kilpailla, keilaillaan ja seurustellaan samanhenkisten seurassa lauantai-iltaa viettäen, kertoo seuran uusi puheenjohtaja Harry Kuitunen.
Someron Keilaajien ensimmäisenä puheenjohtajana toimi yksi perustajajäsenistä, Timo Härmä. Keväällä saappaisiin astui Harry Kuitunen.
Kuitunen aloitti keilailun 1960-luvulla Helsingissä Liisankadulla, Suomen ensimmäisessä keilahallissa.
– Siellä vanhat herrat keilasivat istualtaan ja ottivat snapsia. Radan keskellä oli voileipäpöytä, ja tytöt nostelivat keiloja pystyyn. Se oli sitä entisaikaa, ja nyt sitten on tullut tämä hohtokeilaus.
– Keväisin ja syksyisin pyrimme käymään Salossa ainakin kerran. Meitä somerolaisia on joskus täällä, ei nyt vaivaksi asti, mutta tupa täynnä kuitenkin, kertoo Harry Kuitunen.

– Keilailun suosio kasvaa Suomessa aivan uskomattomalla tavalla. Joka vuosi harrastajamäärä lisääntyy 10–15 prosentilla, Kuitunen kertoo.
Yksi tapa jäsentenhankintaan ovat hohtokeilausillat.
– Hohtokeilaus on kuitenkin ensisijaisesti sosiaalinen tapahtuma. Musiikki soi kovaa ja valaistus on normaalista poikkeava. Se on kaukana kilpakeilauksesta.
Paitsi, että seura tutustuttaa uusia ihmisiä lajin pariin, hohtokeilaus on yhdistykselle myös varainhankintaa. Hohtokeilausiltoja on järjestetty esimerkiksi muille yhdistyksille, jolloin hauskanpidon ohella annetaan myös opetusta.
Someron Keilaajien suuri haave on saada paikkakunnalle oma rata.
– Viimeksi kävin tutustumassa Paimion uuteen rataan. Sen perusteella laitehankinnat maksaisivat noin 150 000 euroa, minkä päälle tulee vielä kiinteistöön liittyvät kulut, Kuitunen kertoo.
– Somerolla nykyinen uimahalli voisi olla hyvinkin sopiva kiinteistö, jos tänne kerran aiotaan rakentaa uusi halli uimista varten, Kuitunen miettii.

-Someron Keilaajat ry on perustettu vuonna 2005
-Lions Clubissa olleet kaverit aloittivat harrastuksen vuonna 2003,
-päättivät parin vuoden päästä perustaa yhdistyksen.
-Jäseniä on tällä hetkellä 38.
-Uusille jäsenille yhdistys lupaa tarjota alkeiskursseja ja koulutusta.
-Pitkän tähtäimen tavoite on saada Somerolle oma keilahalli.