Lumimyrsky toi talven

0
Rauni Oksanen otti potkukelkan esiin.

Somero-lehti 25.11.2008

Teksti Salli Lehtinen
Lumikerroksen paksuus vaihtelee paljon, koska lumi tuli kovan tuulen mukana. Joihinkin paikkoihin lunta kasaantui 20, joihinkin 30 senttiä tai ovenkahvaan saakka ja jossain sänkipellot ovat näkyvissä.
– Ehkä lunta satoi 10-15 senttiä Salon-Someron seudulla, projektivastaava Petri Suomi Destiasta arvioi.
Isoja teitä alettiin aurata sunnuntaina puolen päivän jälkeen. Muidenkin teiden piti olla kunnossa maanantaiaamuksi.
Varhaisjakajille tuli pieniä viivytyksiä lumen tukkimien teiden takia. Muutamissa tapauksissa posti jouduttiin jättämään talvilaatikkoon, kun pikkutie oli auraamatta.
– Kun jakajat lähtivät liikkeelle kello kolmen aikaan, teitä oli auraamatta, mutta traktoreita ja aurauskalustoa alkoi ilmestyä nopeasti, palveluesimies Tuula Isoaho Itellasta sanoo.
Laivamatka venähtiyhdeksän tuntia
Tallinnan laivat myöhästelivät tuntikausia myrskyn takia. Somerolaisnaiset, jotka lähtivät sunnuntaina hakemaan joulutunnelmaa Tallinnasta, pääsivät aikatauluun merkityn kello 14:n sijasta perille kello 23.
– Aluksi ilmoitettiin, että Tallink Express saapuu Tallinnaan pari tuntia myöhässä. Sitten kapteeni alkoi kuuluttaa, että saavumme perille kello 16.30, 17.30, 18.30…Ihmiset rupesivat nauramaan.
Virossa puolen yön aikaan tunnelma oli jotenkin melankolinen. Mummeli kolasi lunta hotellin pihalla pienellä lapiolla. Henkilöauto yritti lähteä liikkeelle, mutta juuttui lumeen.
Vaikka matka lyheni, maanantaina somerolaisturistit ehtivät ihastella joulukoristeita. Raatihuoneen joulutorilla käyntiinkin oli aikaa ennen kotiin paluuta.