Mielenterveysongelmat lisääntyneet – Aikainen avun haku tuo tuloksia

0
Mielenterveysyksikön avointen ovien päivä Jonkkalassa. Mielenterveyshoitaja Heli Mannonen ja erikoissairaanhoitaja Anne Nummila.

Somero-lehti 21.11.2008

Teksti Salli Lehtinen

Someron terveyskeskuksen mielenterveysyksiköllä on tänä vuonna noin 250 asia-kasta. Määrä on kasvanut viime vuodesta. Käyntejä kertyy 3 000, joista hoitajien kotikäyntien osuus on puolet.
Avohoitoyksikössä työskentelee neljä henkilöä, erikoissairaanhoitajat Anne Nummila ja Vuokko Takala sekä mielenterveyshoitajat Eija Laine ja Heli Mannonen.
He näkevät työssään, mikä hyöty avun hakemisesta varhaisessa vaiheessa on. Tahdonvastaiset hoidot ovat vähentyneet Somerolla.
Psykiatrista avohoitoa,mielenterveys- kuntoutusta
Jonkkalassa, terveyskeskuksen pihapiirissä, toimiva mielenterveysyksikkö tuottaa psykiatrista avohoitoa Someron aikuisväestölle sekä hoitaa pitkäaikaissairaiden seurantaa ja kuntoutusta.
Päihderiippuvuuksista kärsivät, huumekorvaushoito, tarvittaessa alaikäisten huumeseulonnat ja kriisiapu kuuluvat myös toimenkuvaan.
Psykiatriapalvelut hankitaan Tyks:in alaisesta Salon mielenterveyskeskuksesta. Ongelmana on psykiatripula, jonka vuoksi erikoislääkäriin joutuu jonottamaan kolmisen kuukautta. Maksusitoumuksella voi päästä myös Forssaan.
Halikon sairaala ottaa ympäri vuorokauden vastaan akuuttipotilaat.
Mielenterveyskuntoutujien päivätoiminta alkoi tänä syksynä. Ryhmässä käy parikymmentä henkeä. Määrä on noussut niin suureksi, että toinen ryhmä on suunnitteilla. Ohjelmassa on keskustelua, askartelua, ulkoilua ja ruoanlaittoa yhdessä. Jonkkalassa on mahdollisuus saunomiseenkin.
Yhä useampi hakeehuumekorvaushoitoa
Huumeongelmiin törmää Somerolla entistä useammin. Huumeita on helposti saatavilla, eikä esimerkiksi kannabiksen polttoa pidetä minään.
Mielenterveysyksikkö antaa päivittäisen korvaushoidon, jota vuodenvaihteessa voimaan tulleen lain myötä haetaan entistä aktiivisemmin.
Lääkkeiden väärinkäyttäjille mielenterveysyksikkö annostelee viikon lääkkeet. Alkoholiongelmiin järjestetään myös apua.
”Pistä munpääni kuntoon”
– Kyllä sellaisella olettamuksella tullaan tänne, että pistä mun pääni kuntoon. Niin ajattelee moni omainenkin, 1980-luvulta mielenterveystyötä tehnyt Eija Laine kuvailee odotuksia.
Oma asenne, halu saada apua ja ottaa sitä vastaan, toipua ja kiinnittyä hoitoon ovat asioita, joilla ihminen itse voi vaikuttaa toipumiseen. Tutkimuksin on todistettu, että paranemisessa 30 prosenttia on lääkkeiden, 30 prosenttia hoitosuhteen ja 40 prosenttia potilaan itsensä ansiota.