Sukkelat uutiset kertovat paikallishistoriasta

0
Manu Kärki

Somero-lehti 28.11.2008

Teksti Kirsi Seppälä
Pyydän korjaamaan In memorian-kirjoituksen, jossa oli painettuna: ”…viime kesänä kiroili reippaasti urheilukentälläkin”. Kuuluisi olla ”reippaasti kisaili”. Koska vainajan omaiset ovat hyvin harmistuneet siitä, pyydän Teitä julkaisemaan oikaisun.
Tämä ja monet muut nykypäivän lehtiteksteihin verrattuna poikkeuksellisen jutut löytyvät kotiseutukirjailija Manu Kärjen Uutisia Somerolta ja Somerniemeltä -teoksesta. Kärki on koonnut sukkelia Somero-aiheisia lehtijuttuja lähinnä viime vuosisadan ajalta. Uusin uutinen on viime kesältä, jolloin pääministeri vieraili Somerniemen kesätorilla.

Historiaa hauskasti
Vaikka Kärki on valinnut katkelmat jossain määrin sattumanvaraisesti, niistä piirtyy paikallishistorian ajankuva, jota konkretisoi mustavalkoinen kuvitus.
– Ajatukseni oli, että kirja kiinnostaisi niitäkin, joita historia ei muuten kiinnosta. Kirjasta voi myös lukea osia sieltä täältä, Kärki kertoo.
Kärki on jaotellut uutiset aihepiirien mukaan yleistietoon, kulttuuriin, mellastukseen ja kohu-uutisiin. Jutut hän on koonnut pääasiassa vanhoista Somero-lehdistä, Salon Seudun Sanomista ja Forssan lehdestä sekä vuosikymmenen ilmestyneestä Somerolaisesta. Tiheällä kammalla läpikäymiensä paikallislehtien lisäksi Kärki tutki Hämeen Sanomia ja Helsingin Sanomia, joista hän etsi kohu-uutisiksi nimeämänsä jutut. Näihin kuuluu muun muassa valtakunnallisenkin uutiskynnyksen ylittäneet jutut Someron kahdesta kaupunginjohtajasta.
– Mellastusta ja vesikauhua -luku on suurelle yleisölle kiinnostavin, sillä rikosuutiset olivat ennen nykyistä mielenkiintoisempia. Ennen kielteisissä uutisissa, esimerkiksi murhauutisissa, oli nimet mukana. Olen jättänyt ne tähän teokseen lukuunottamatta niitä, joissa tapahtumat ovat johtaneet kuolemaan. Ihmisten suoja on lehdistössä muuttunut. Ennen asioista kerrottiin yksityiskohtaisemmin, esimerkiksi tulipalouutisessa kerrottiin mitä irtaimistoa paloi ja mitä pelastui sekä miten omaisuus oli vakuutettu. Uutisissa oli myös kehotuksia, esimerkiksi pistäkää nyt se häntäläläinen mies kuriin. Vanhat uutiset ovat tietyllä tavalla nykyisiä mielenkiintoisempia, Kärki vertailee.

Lanttumaalta toimittajaksi
Paikallishistoria on Somerniemen Jakkulassa syntyneelle Kärjelle läheinen asia. Hän on kirjoittanut ja toimittanut parinkymmenen vuoden aikana kymmenkunta paikallisuuteen liittyvää kirjaa. Vaikka kirjoittaminen on Kärjelle nykyään harrastus, hän oli 17-vuotiaana yhden kesän Somerolaisen kesätoimittajanakin – sinne hänet pyydettiin suoraan lanttumaan harvennuksesta.
– Lehti alkoi ilmestyä vuonna -62 ensin nimellä Somerolainen ja sitten nimellä Someron Sanomat. Olin kesätoimittajana ja hankin yksin ilmoituksetkin. Toimitus oli Virtasen Olavin valokuvaamon takahuoneessa. Työ päättyi, kun isä käski kotiin viljankorjuuseen, Kärki muistelee.
Idean Kärki sai vanhojen uutisten kokoamiseen kirjaksi käydessään läpi vanhojen lehtien tietoja muita teoksiaan varten.
– Olen kerännyt vanhoja uutisia jo Teutorin ajoista alkaen. Paikallishistoria kiinnostaa, kun olen ikäni täällä ollut, Kärki hymyilee.

Somero-lehdessä mainostettiin näin 1957 televisiovastaanottimia.