Tahto viimeiselle matkalle

0

Pyhäinpäivää juhlistettiin viime viikonvaihteessa edesmenneitä rakkaita muistellen ja vieden näiden haudoille kynttilöitä ja seppeleitä.
Suomalainen kyllä miettii omia hautajaisjärjestelyjään, mutta ei välttämättä jaa ajatuksiaan läheisilleen. Henkivakuutusyhtiö Kalevan teettämän hautajaiskyselyn mukaan yli puolet suomalaisista ei ole kertonut omista hautajaistoiveistaan. Tämä saattaa aiheuttaa päänvaivaa omaisille.
Arkkuun haluaa tulla haudatuksi vain joka viides. Reilusti yli puolet haluaa viimeiselle matkalleen tuhkauksen. Maaseudulla tuhkauksen haluaa joka toinen, kun pääkaupunkiseudulla tuhkauksen haluaa jo kolme viidestä.
Neljäkymmentä prosenttia toivoo tilaisuuden kirkossa ja erillisen muistotilaisuuden haluaa edelleen joka neljäs. Vain joka viides on pohtinut saattajia viimeiselle matkalleen.
Tulisi uskaltaa puhua kuolemasta ja hautajaisjärjestelyistä enemmän, jotta läheisten olisi surun hetkellä helpompi selvitä käytännön asioista.