Vuoden Yritys -palkinto sisarusten vetämälle Sälekarin kirjapainolle – ”Vaahtosammuttimen kokoisesta tässä on oltu”

1

Somero-lehti 11.11.2008

Teksti Kirsi Seppälä
Kaakisen ja Yli-Hingistön isoisä Eino Sälekari perusti vuonna 1949 Sälekarin kirjapainon. Kaakinen ja Yli-Hingistö ovat luotsanneet kirjapainoa jo kymmenen vuoden ajan. Sitä edeltävät parikymmentä vuotta kirjapainoa johtivat sisarusten äiti Pirkko Kaakinen ja heidän enonsa Pentti Sälekari.
– Paremmin yhteisen yrityksen pito sujuu kuin pienenä kotona olo, Kaakinen nauraa sisarusten yhteistä työtä.
Veljeään neljä vuotta nuorempi Yli-Hingistö sanookin saaneensa sitkeyttä lapsena ainaisesta alakynnessä olosta, joskaan Kaakinen ei tällaista allekirjoita lainkaan.
Nyt työt yhdessä sujuvat ja hallintojohtaja ja toimitusjohtaja tekevät ristiin toistensa töitä silloin, kun jompi kumpi ei ole paikalla. Yli-Hingistö vastaa reskontrasta, laskutuksesta ja asiakaspalvelusta; Kaakinen taas tarjousten teosta ja asiakaspalvelusta.
– Vaahtosammuttimen kokoisesta tässä on oltu. Tämä on ollut ensimmäinen kesätyöpaikka ja sitä ennen pitkälti päivähoitopaikkakin, Kaakinen juttelee.
Molemmat muistelevat olleensa alle viidentoista, kun ovat tehneet yrityksessä jo töitä. Varsinaisen päivätyönsä he aloittivat kirjapainossa 1980-luvun alkupuolella.
Vaikka oppia on tullut jo lapsena mukana pyöriessä ja Kaakisen sanoin kantapään kautta, Yli-Hingistö on opiskellut merkonomiksi ja Kaakinen on käynyt kirjapainoalan ammattikoulun. Molemmat ovat myös kurssittaneet itseään työn ohessa.
Uudet koneet
Jokainen sukupolvi tuo yritykseen jotakin uutta. Kaakisen ja Yli-Hingistön aikana kirjapainon koneet on pitkälti uusittu. On hankittu nelivärikoneet ja levytulostimet.
– Laatuun on satsattu, Yli-Hingistö toteaa.
– Voimme painaa kaikkea paitsi sanomalehtiä, Kaakinen nauraa.
Yrityksen tuotteita ovat käyntikortit, lomakkeet, kirjekuoret ja järjestölehdet – jopa kirjatkin.
Viimeisten kymmenen vuoden aikana tehtävien tuotteiden määrä ja asiakkaiden määrä on kasvanut.
– Tulevaisuus näyttää hyvältä, vaikka toisaalta ei voi tietää, miten tulee menemään. Tekihän perinteikäs Frenckelin kirjapainokin konkurssin, Yli-Hingistö tuumii.
Sitoutuneet työntekijät
Sälekarin kirjapaino työllistää 14 henkeä. Heistä kaksi on tullut töihin viimeisten kolmen vuoden aikana, mutta muut ovat ehtineet olla palveluksessa jo pitkään.
– Pisin työsuhde on kestänyt melkein 40 vuotta, ja uusin työntekijä on tullut tämän vuoden alussa. Vaihtuvuus on ollut vähäistä, Kaakinen sanoo ja kehuu henkilökunnan osuutta palkinnon saannissa merkittäväksi.
Yrittäjät viihtyvät itsekin työssään.
– Saa olla oman itsensä herra ja saa olla ihmisten kanssa, Ylihingistö tiivistää.

1 KOMMENTTI

  1. Missähän nykyään vaikuttaa Luokkakaverin Timo Sälekari?? 60-luvulla oltiin Aili Suverin luokalla yhtäaikaa!

Kommenttien lisääminen on estetty.