Aurinkomuna luo lämpöä kirjastoon

0
Aurinkomuna on kuin maja.

Somero-lehti 28.11.2008

Teksti Eeva Alanen
Kirjaston satuhuoneessa on ihastuttava taideteos, Aurinkomuna. Keanne van de Kreeken luoma Aurinkomuna on lämmin ja houkutteleva rakennelma, joka suorastaan vaatii lähempää tutkimista. Se käy helposti, sillä perheen pienimmät mahtuvat teoksen sisään punaiseksi huovatulle tyynylle köllöttelemään ja tutustumaan siihen lähemmin. Teoksessa on paljon pieniä, viehättäviä yksityiskohtia, joihin lukeutuvat muun muassa pienet kurkistusluukut, hyönteisen kuvalla varustettu irtopala ja kattoikkuna.
– Ajattelin, että irtopalan voi laittaa siihen kuuluvalle paikalle luukun ulkopuolelle, kertoo taiteilija kirjastolle luovuttamastaan munasta.
– Aurinkomuna on itse asiassa osa projektia. Alun perin munia oli kolme, joista kaksi muuta on myyty. Niitä on käytetty lavasteena teatteriesityksissä ja näyttelyissä, sanoo taiteilija.
Alunperin teos ei ollut Aurinkomuna, vaan nimi syntyi sen sisustuksen muuttumisen jälkeen.
– Minusta Aurinkomuna oli sopiva nimi sen uuden sisustuksen hengen mukaiselle tunnelmalle. Lisäksi pidän kovasti Elsa Beskow’n Auringonmuna-tarinasta, hän nauraa.
– Kolmen munan valmistukseen kului yhteensä suunnilleen puolitoista kuukautta, loin ne vuoden 2005 alkupuolella, valottaa van de Kreeke.
Munien valmistuksen muotoon on käytetty muottia, ja ne koostuvat paperimassasta, lasikuidusta ja verkosta. Aluksi niitä rakennettiin sisäpuolelta, jotta ne kestäisivät. Sisäpuolen kuivumisen jälkeen Keanne siirtyi ulkopuolen rakentamiseen.
Kirjaston Satuhuoneessa voi tutustua ja ihailla muitakin Keanne van de Kreeken teoksia; siellä niitä on runsain määrin. Lisäksi hän on kuvittanut useita lastenkirjoja.