Itsenäisyyspäivä on kiitoksen päivä

0
Itsenäisyyspäivän juhlien yleisöä seurakuntasalissa.

Somero-lehti 9.12.2008

Teksti ja kuva Kirsi Seppälä

Istun Someron seurakuntasalissa, juon kahvia ja katselen, kuinka pöydät ympärilläni täyttyvät kirkkokahveja nauttivista seurakuntalaisista. Vanhoilla herroilla ja rouvilla on rintapielessään kunniamerkkejä, ja kaikki paikalle saapuvat ovat juhlavissa, tummissa asuissa. Vaikka seurakuntasali täyttyy, rauhallinen ja juhlava tunnelma säilyy.
Samaan pöytään istahtava kulttuurintuottaja Essi Tuominen kertoo kokevansa itsenäisyyden itselleen tärkeäksi. Hän uskoo, että nuoret yleensäkin arvostavat itsenäisyyttä, mutta kokevat sen eri tavalla kuin vanhemmat sukupolvet. Hänelle itsenäisyyteen liittyvät aina perinteet ja vanhempien ihmisten kunnioittaminen. Kanttori Olli Salomäenpää puolestaan arvostaa itsenäisyydessä oikeuttamme päättää omista asioistamme niin, että päätöksentekotapa on kulttuurimme mukainen samoin kuin rakentamamme yhteiskuntamallikin. Kirkon työntekijänä hän arvostaa myös sitä, että saamme pitää oman uskontomme. Pöytäseurueessaamme istuva Kalevi Sahström sanoo pitävänsä itsenäisyyttä hyvin arvokkaana. Hän oli sodassa kolme vuotta puolustamassa itsenäisyyttämme; päivittäin tuosta ajasta muistuttavat olkapäässä olevat sirpaleet ja heikentynyt kuulo.
Kahvien jälkeen istumme kuuntelemaan ohjelmaa. Somerniemen musiikki- ja teatteriyhdistys esittää lukuisia kauniita lauluja, joiden välissä kuoron jäsenet lukevat katkelmia Tuntemattomasta sotilaasta. Sota-ajan kuvausten yhdistäminen kauniisiin ja nykyaikaisiin kappaleisiin yhdistää hienolla tavalla erilaisia itsenäisyyden kokemisen tapoja ja eri aikakausia.
Olen ajatellut viime päivinä paljon itsenäisyyttä juuri kokemuksena. Vasta iän myötä olen ymmärtänyt, miten paljon merkityksiä ja arvostusta kunniamerkkeihin latautuu. Mitä enemmän historiaa ja nykypäivää ymmärtää, sitä arvokkaampi kiitos kunniamerkki sotiemme veteraaneille on. Tervehdyssanoissaan seurakuntapastori Juhana Kuusniemi korostaa itsenäisyyspäivää kiitoksen päivänä. Olemme kiitollisia niille ihmisille, jotka ovat meille itsenäisyyden saaneet aikaan. Raskaiden ajanjaksojen jälkeen voimme sanoa, että olemme päässeet eteenpäin. Jokaiselle tuo eteenpäin pääsyn kokemus on omansalainen. Myös Mauri Salo sivuaa juhlapuheessaan itsenäisyyden kokemista, sillä hän kertoo kuuluvansa siihen sukupolveen, jolle itsenäisyys muuttuu vuosi vuodelta tärkeämmäksi.
Juhlapuheen jälkeen Someron Laulumiehet laulavat Olli Salomäenpään johdolla. Laulumiesten esityksen jälkeen seurakunta nousee seisomaan, ja kajauttaa ilmoille Maamme-laulun. Ei laaksoa, ei kukkulaa, ei vettä rantaa rakkaampaa, kuin kotimaa tää pohjoinen, maa kallis isien saa silmäkulmani kostumaan. Tämä on meidän maamme, kansamme ja kulttuurimme. Voimme olla kiitollisia veteraaneille heidän ponnistuksistaan maamme hyväksi – Voimme myös kantaa oman kortemme kekoon ja rakentaa rauhan aikana maatamme eteenpäin. Pappi Matias Roton sanoin: tarvitsemme jatkuvuasti uudistusta yhteiskunnassamme.