Joulu saapui Kiiruulle

0
Paimen vahti lampaita kivimakasiinissa.

Somero-lehti 23.12.2008

Teksti Merja Ryhtä
Kivimakasiinissa oli hyvin hiljaista sunnuntaina, vaikka siellä tepasteli karsinassa kolme lammasta. Niiden paimen, Raimo Uusitalo kertoi eläinten olevan rauhallista sorttia. Määkimään ne eivät olleet herenneet. Eivät edes hätkähtäneet valokuvaamista. Elisa ja Kari Kotikosken lammastrio on tottunut töllistelijöihin. Eläimet ovat olleet aiemminkin ihmisten nähtävänä messuilla.
Liki lammaskarsinaa oli pystytetty seimi. Lasta, nukkevauvaa, vartioivat Maria- ja Joosef-nuket.
Kulttuuriväki virittäytyi joulutunnelmaan Kiiruulla, Someron Kulttuuri -yhdistyksen tyyssijassa. Betlehemin tallin ideanikkari oli Someron Tupanäyttämön Merja Koivaara. Hän oli saanut apurikseen Voitto Ollonqvistin, joka nikkaroi muun muassa seimen.
Someron Nuorisoseura laittoi jalalla koreasti, kuten myös Monokas. Tupanäyttämön pikku tipuset valloittivat katsojien sydämen. Lapset saivat askarrella.
Joulua sydämiin lauloivat Someron Laulumiehet. Joulurauhan julistus viritti viimeistään joulua odottamaan. Raimo Suokkaan kynästä syntyi teksti, joka myötäili aaton Turun joulurauhan julistusta.
Talossa sisällä oli myyjäiset. Tarjolla oli käsitöitä, kuten sukkia, pipoja ja liinoja, kukkopillejä, kotiseutukirjoja ja -julkaisuja, tauluja ja havupalloja.
– Väkeä alkoi tulla jo ennen tilaisuuden alkamista, ennen puolta päivää, kertoi Someron Kulttuuriyhdistyksen toiminnanjohtaja Essi Tuominen. Mitään ryntäystä ei päivän aikana ilmennyt. Sadesää saattoi pitää ostajat kotosalla.
– Aika hiljaista on ollut, kertoi villasukkia myynyt Terttu Metsberg. Edellisenä päivänä hän oli myymässä Forssassa ja sielläkin oli väkeä ollut niukalti.
Barbro Sallinen arveli ihmisten olevan kotona tekemässä viimeisiä joulusiivouksia. Hän heitti ilmoille ajatuksen, josko Ruokavaa laajennettaisiin Kiiruulle. Siellä voisi olla kulttuuriväen myyntipöytiä. Joulurauha julistettaisiin sitten aivan joulun alla ilman myymisiä ja ostamisia.