Kinkkua vai jotain muuta lihaa joulupöytään?

0
Harri Kuula kertoo perinteisen joulukinkun pitävän pintansa. Possunlihaa sen olla pitää.

Somero-lehti 23.12.2008

Teksti Merja Ryhtä
– Perinteinen joulukinkku pitää pintansa vuodesta toiseen. Eniten sitä menee kaupaksi, toteaa Harri Kuula Someron Lihasavustamolta.
Miksi se hankitaan?
– Tavan vuoksi. Niinhän se on aina ollut jouluna tapana, vastaa asiakas jonossa.
Valtaosa talouksista ostaa kinkkunsa pakastettuna tai tuoresuolattuna. Luuton verkkopäällysteinen juhlakinkku on ykkönen. Luullisen kinkun hankkii kolmasosa ostajista ja loput luottaa erilaisiin valmiisiin rulliin.
Pienet kinkut kasvattavat suosiotaan ja niiden osuus on lähes puolet kokonaiskulutuksesta. Harri Kuula kertoo, että kinkkuja saa kolmesta kilosta ylöspäin. Suurin osa hankkii joulupöytäänsä viiden kilon mötikän.
Harri Kuula suosittelee vaihtoehdoksi kokonaista savukalkkunaa tai filettä.
– On meitä kalkkunan kannattajiakin, huikkaa toinen asiakas ja jatkaa, että vanhemmiten haluaa keveämpää ja kulutus on vähäisempi.