Kuusjokelainen Matti Kuosa: On lupausten lunastuksen hetki

0
Kuosat ovat jatkossakin kuusjokelaisia. Salolaisuutta on vielä vaikea mieltää. Kuvassa oikealta Matti, Anniina, Johanna, Satu ja Katariina Kuosa.

Somero-lehti 30.12.2008

Matti Kuosa ja Satu Tammilehto-Kuosa pohtivat, mitä vuoden vaihteessa syntyvä Salon kuntaliitos tuo tullessaan:

Teksti Kira Kauppi
– Nyt on lupausten lunastuksen hetki. Mitä kuntaliitos aidosti tulee tarkoittamaan, se näkyy varmasti vasta vuosien kuluessa, Matti Kuosa kertoo tuntojaan.
Häntä ja vaimoaan Satu Tuomilehto-Kuosaa askarruttaa seikka, etteivät pienet syrjäseudut jäisi suurempien jalkoihin.
– Asumme itsekin täällä aivan kaupungin reunamilla ja syrjäseutuja tulee nyt yhdistymisen myötä paljon. Mietityttää, että pysymmekö tasapäisinä muun seudun kanssa.
Kuosat ovat sitä mieltä, että asiat Kuusjoella on aina hoidettu hyvin ja tason ei haluta tippuvan.
– Valtuutetuille tämä on haastavaa. Miten he pystyvät ajamaan asioitamme tulevaisuudessa?
Lisää tietoa
Kuosan perheessä kaivataan myös lisää tietoa. Kunnantalolta lähtevät tutut virkamiehet ja työntekijät, on epäselvää missä ja kenen kanssa asioita tullaan hoitamaan jatkossa.
– Tulevat vieraat ihmiset, joiden kanssa asioita hoidetaan puhelimitse Saloon. Olisi hyvä jos kaikille lähetettäisiin ohjekirja, jossa olisi tietoja missä mikäkin asia täytyy jatkossa asioida. Paljon on sellaista, jossa ei tiedä, miten pitäisi toimia, Satu Tuomilehto-Kuosa miettii.
Kuosat käyvät Somerolla töissä, lapset koulua Kuusjoella ja Halikossa.
– Työpaikka määrittää paljon, missä käydään asioimassa. Me käytämme somerolaisia palveluja, mutta kuusjokelaiset yleensä menevät useimmiten Saloon. Tällaista totuttua tapaa on vaikeaa muuttaa.
Matti Kuosa pohtiikin, että palvelujen perään on turha haikailla jos niitä ei edes käytä. Ikärakenteen muutos on hänestä se, joka kehittäisi Someroa eteenpäin.
– On oltava kilpailukykyä, jotta nuoret näkevät, että paikkakunnalle kannattaa jäädä.
Satu Tuomilehto-Kuosa taas sanoo, että suuressa kaupungissa oma vaikuttamisen mahdollisuus vähenee, joka näkyy aivan arkisissa asioissa saakka.