Martat urakoivat juhlavuotenaan sukkia vanhoille ja syntyville

0

Somero-lehti 19.12.2008

Teksti Salli Lehtinen
Koko Suomen tavoite oli 1 000 paria. Someron Marttayhdistys kolmen toimintaryhmänsä, Härkätien marttojen, Marttasiskojen ja Joensuun marttojen kera sai aikaan 28 sukkaparia aikuisille ja 23 lapsille sekä kolmet kintaat. Tekijöitä oli parikymmentä.
Uusissa sukissa tepastellaan nyt vanhainkodissa ja päiväkodissa, jonne työn tulokset annettiin.
Neulepuikkojen on syytä heilua edelleen ensi vuonna, kun marttajärjestö täyttää 110 vuotta. Marttojen tinkinä on tehdä kantapäällä varustetut sukat, ei mitään tossuja eikä töppösiä, jokaiselle ensi vuonna syntyvälle vauvalle. Nykytilastojen valossa uusia tulokkaita on 60 000.
– Juhlavuottaan viettävä Suomen Kätilöliitto on hankkeessa mukana. Novita antoi 80-vuotisjuhlansa kunniaksi langat tämän vuoden tempaukseen ja vielä vauvojen sukkiinkin, mutta nyt saa käyttää vain Martta-lankaa. Sukkaparin ohje löytyy vyötteestä, Someron Marttayhdistyksen puheenjohtaja Eeva Syrjälä selvittää.
Vauvojen sukkien pitää olla siniset, punaiset ja vihreät, jotka ovat marttojen juhlavuoden värit.
Sinikka Palander on välittänyt lankoja somerolaismartoille käydessään Varsinais-Suomen marttojen hallituksen kokouksissa. Hän on valmis tuomaan niitä muillekin marttayhdistyksille. Valmiit sukat menevät eteenpäin Salon sairaalassa toimivan yhteyshenkilön, Tellervo Hemmilän kautta.
– Martoista sanotaan joskus, että siellä ne sukkaa kutovat, mutta emme me sellaista taitoa odota jäseniltämme. Sitä paitsi neulominen ja virkkaaminen on muotia poikienkin keskuudessa, Eeva Syrjälä huomauttaa.