Pajulan koulun joulujuhlassa laulattaa ja naurattaa

0
Jouko Salonen Pajulan koulun kuusijuhlassa.

Somero-lehti 23.12.2008

Teksti Eeva Alanen
Joulujuhlan ohjelmassa oli laulua ja näytelmiä. Heleä-äänisenä lauluna bändin säestyksellä kuultiin Joulupukki suukon sai ja Avaruus. Lisää joululauluja kuului oppilaiden kirjoittamaan joulunäytelmään.
Näytelmä kiersi joulunalusajassa. Tutuksi tulivat Onnelan vauhdikkaan perheen joulutoiveiden täyttämä joulun odotus. Lisäksi katsojat pääsivät eläytymään Korvatunturin stressiin, kun kirjeitä tulee runsaasti. Samaan syssyyn Petteri-poro sairastui ja postikuski ajoi tolppaan, mikä lisäsi Korvatunturin huolenaiheita. Onneksi tonttutohtori pelasti tilanteen parantamalla Korvatunturin apulaiset – ja pelastamalla monia muita huolenaiheita, sillä vastaanotolle saapui niin kipeitä ruotsalaisia poroja, kuin tonttu, jonka päähän oli tippunut piano.
– Näytelmän kirjoittaminen oli tosi hauskaa. Kirjoitimme mielikuvituksesta päähän pulpahtaneita ideoita, kertoivat Essi Pirttilä ja Saila Lyytikkä.
– Oli mukavaa, että saimme vaikuttaa itse roolien suuruuteen, näyttelemisestä kovasti pitävät tytöt jatkoivat.
– Olisi ollut kivaa kirjoittaa vielä pidempi näytelmä.
Pituutta näytelmässä riitti kuitenkin hulppeat 55 minuuttia.
Joulua tytöt odottavat hyvällä mielellä.
– Tärkeintä joulussa on hauskuus ja se, että kaikilla on hyvä mieli.
– Me 4.–6. -luokkalaiset kirjoitimme näytelmää ryhmissä. Ryhmien kirjoittamista katkelmista muokattiin näytelmä. Aloitimme sen kirjoittamisen kolmisen viikkoa sitten. Sitä oli mukavaa toteuttaa, toivoisin lisää näytelmän kirjoittamista, kannusti Jouko Salonen.
– Tästä on kiva aloittaa joululoma ja odottaa joulua sekä joululahjoja. Lahjaksi toivoin tietokonepelejä, hän kertoi.
– Oppilaamme ovat todella taitavia kirjoittajia, kertoi Pajulan koulun 4.–6. luokan opettaja Minna Takala.
– Halusimme antaa heille vastuuta. Näytelmän pohjana on ollut Mauri Kunnaksen kirjoja, joista valitsimme erilaisia tilanteita, joihin sijoittaisimme näytelmän. Kaikille kolmellekymmenelle oppilaalle luotiin rooli, hän jatkoi.
– Rooleja oli itse asiassa niin paljon, että oppilailla saattaa olla useampia rooleja, hän naurahti.
Joulupukki otti varaslähdön jouluun, sillä joulujuhlan huipensi joulupukin paikalle tulo.
– Kilteille oppilaille pitää tulla joulupukki, Minna Takala nauroi.
Oppilaiden onnelliset ilmeet kuvastivat joulupukin paikalle saapumisen menneen nappiin.