Ruokaa ehtii ostaa näilläkin aukioloajoilla

0

Somero-lehti 28.11.2008

Teksti Kirsi Seppälä
Ruokakauppojen aukiolorajoituksiin kaavaillaan höllennyksiä. Näyttää kuitenkin siltä, etteivät somerolaiset varauksetta liputa vielä laajempien aukioloaikojen puolesta. Nykyiset aukioloajat näyttävät riittävän paikkakunnalla hyvin.

Kauppojen aukioloajoista on Suomessa keskusteltu vuosien ajan, ja aukioloaikoja koskevaa lainsäädäntöä on muutettu useita kertoja. Parhaillaan kaavaillaan, että alle 400 neliön myymälöiltä poistettaisiin aukioloaikojen rajoitukset kokonaan. Myös tätä suuremmat liikkeet voisivat olla avoinna sunnuntaisin kaikkina vuodenaikoina ilta kuuteen saakka ja isänpäivän ja joulun välisenä aikana ilta yhdeksään. Juhlapyhinä kaupat olisivat edelleen kiinni.
Yrittäjien, seurakunnan, työntekijöiden ja asiakkaiden näkemykset kauppojen aukiolosta sunnuntaisin ja öisin vaihtelevat. Näyttää siltä, etteivät vapaammat aukioloajat herätä suurta innostusta Somerolla.

Risto Kilpisestä parasta olisi, jos kaikki kaupat olisivat sunnuntaisin kiinni. Seuraavaksi paras vaihtoehto olisi aukioloaikojen vapauttaminen kokonaan. Nykyiset rajat ovat keinotekoisia.

– Sunnuntaisin maksetaan tuplapalkkaa. Ketään ei tarvitse väkisin sunnuntaisin töissä pitää, vaan monet haluavat tulla silloin töihin. Opiskelijat ja kotiäidit tykkäävät paikata vakituisia työntekijöitä sunnuntaisin, kauppias Risto Kilpinen toteaa.
Jos aukioloajat vapautuvat, Kilpinen aikoo pitää M-ruokamarketia nykyistä useammin auki. Lisää henkilökuntaa hän ei kuitenkaan arvele tarvitsevansa, vaan aikoo hoitaa asian työaikajärjestelyillä.
– Järkevintä olisi, että kaikki kaupat olisivat kiinni sunnuntaisin. Siihen ei kuitenkaan ole paluuta. Siksi haluaisin, että aukioloajat vapautettaisiin kokonaan, sillä nykyinen 400 neliön raja on keinotekoinen. Ei ole hyvä, että joillekin kaupoille laajempi aukiolo sallitaan ja joillekin ei. Jos alle 400 neliön kaupat vapautetaan aukiolorajoituksista, aiomme pienentää myymäläpinta-alaamme hiukan. Se onnistuu käytäviä supistamalla, ja silti valikoimat säilyvät ennallaan, Kilpinen kertoo.
Kilpinen ei usko, että laajennetut aukioloajat näkyisivät tuotteiden hinnoissa.
– Kilpailu pitää hinnat kurissa. Hinnat voivat laskea myös taantuman myötä, hän arvioi.

– En haluaisi olla vuorokaudet ympäri töissä. Kaupassa työssä olevat tarvitsevat vapaata, kuten muutkin työntekijät, M-Ruokamarketissa työskentelevä Raija Salminen sanoo. Hän myös arvelee, että pienet liikkeet kärsivät siitä, jos kaupat ovat avoinna vuorokaudet ympäri.