Salosta tulee Someron naapuri ensi vuonna – lue, mitä salolaiset ajattelevat somerolaisista

0
Aylin Yildirim ja Maria Laine tuntevat paljon somerolaisia.

Somero-lehti 30.12.2008

Vuoden vaihteen jälkeen Suomessa tulee voimaan 32 kuntaliitosta. Liitoksissa on mukana yhteensä 99 kuntaa. Yksi suurimmista kuntaliitoksista on Salo, jossa kymmenen kuntaa yhdistyy 55 000 asukkaan kaupungiksi. Liitoksen myötä Salosta tulee Someron rajanaapuri.
Suuria liitoksia ovat myös 65 000 asukkaan Hämeenlinnan liitos ja 89 000 asukkaan Kouvolan liitos. Jyväskylän kolmen kunnan liitoksesta tulee 128 000 asukkaan kaupunki.
Liitosvauhti on ollut kova. Vielä vuonna 2002 Suomessa oli tarkalleen sata kuntaa enemmän kuin vuoden vaihteen jälkeen eli 448 kuntaa.
Vuoden vaihteessa toteutuvien kuntaliitosten lisäksi seitsemästä vuosina 2010–2013 tapahtuvasta kuntaliitoksesta on jo olemassa valtuustojen päätökset. Näissä liitoksissa on mukana 19 kuntaa.
Jo päätettyjen yhdistymisten lisäksi viisi kuntaliitosta on selvitteillä. Näissä selvityksen aloittamisesta on poliittinen päätös ja selvityksissä on mukana 11 kuntaa.
Alustavia keskusteluja yhdistymisen mahdollisuudesta käydään lisäksi useissa muissa kunnissa.

Salolainen somerolaisesta: ”Sisäsiittoisuutta havaittavissa”

Teksti Kira Kauppi
– Ei minulla mitään pahaa sanottavaa ole, koska olen käynyt Somerolla kouluakin. Ihmisissä huomasin pientä sisäsiittoisuutta ja porukoihin on vaikea päästä sisälle. Muuten Somero on mielestäni pieni kylä, joka on kaupungiksi ristitty, salolainen Sariksi esittäytyvä miettii.
Hän tuumaa naurahtaen, että somerolaisen sydämen saisi ehkä sulatettua pullolla kirkasta tai maatalousasiantuntemuksella.
Nuorempi polvi, salolaiset Eero ja Maria pohtivat tovin, ennen kuin mitään mainittavaa juolahtaa mieleen.
– No somerolaiset elävät siellä traktoreiden ja peltojen keskellä. Maaseutu ja siat tulevat mieleen. Ihmisinä he ovat varmasti oikein leppoisia.
Pari ei muista, ovatko he oikeastaan koskaan edes käyneet kaupungissa, ainakaan varta vasten.
– Ohi on monesti ajettu, mutta yleensä sitä jo nukkuu, kun Someron kohdalle on päästy, Eero hymähtää.
Henrik Toivonen ja Petri Pilvola nojailevat ostoskeskuksen kaiteeseen. Miehet menevät hiljaisiksi, kun pitäisi keksiä jotain sanottavaa Somerosta. Lopulta he löytävät kuitenkin yhteisen asian, joka tuo kumpaisenkin aina aika ajoin naapuripitäjään.
– Koirat tuodaan Somerolle trimmaukseen, parivaljakko keksii.
– Somerolaisista varmasti useimmilla on maataloustausta, mutta samanlaisia varsinaissuomalaisia he ovat, Pilvola summaa lopuksi.
Aylin Yildirim ja Maria Laine käyvät Salossa ammattikoulua. Heillä on siis paljon somerolaisia luokkakavereinaan.
– Somerolaiset ovat kivoja. Vähän ne taitaa puhua hassusti, tytöt sanovat.
Heidän jäädessä miettimään, onko Somero suurempi kuin Pertteli ja kummasta löytyy enemmän kauppoja, maalainen nostaa kytkintä ja poistuu kaupungista.