Suomen menestyksen takana Jumalan laki

1
Rovasti Matias Roto lausui sankarihaudalla runon ”Miksi itki vanha äiti.”

Somero-lehti 9.12.2008

Teksti ja kuva Manu Kärki
Rovasti Matias Roton saarnan aiheena itsenäisyyspäivänä Someron ja Somerniemen kirkoissa oli palveleminen.
– Kun Jeesus sanoo, ettei hän tullut palveltavaksi vaan palvelemaan, niin hän liittyi ikivanhaan itämaiseen hallitusideologiaan. Sama aate on meillä Suomessakin. Valtion hallinnon ja koko julkishallinnon päämäärä on kansalaisten palveleminen. Tarvitaan sitä Kristuksen mieltä, että vallankäyttö on tarkoitettu yhteisten asioitten hoitamiseksi yhteistä parasta ajatellen.
Jumalanpalveluksen jälkeen tehtiin kunniakäynti sankarihaudalle ja laskettiin seppeleet sankaripatsaalle ja Karjalaan jääneiden vainajien muistopatsaalle.
Somerniemen seurakuntatalolla piti juhlapuheen hallinto-oikeustuomari Veijo Hämäläinen. Hämäläinen kävi Ollilan koulua vuosina 1952–1956 ja Someron yhteiskoulua vuosina 1956–1964. Ennen eläkkeelle siirtymistään hän toimi muun muassa Rovaniemen ja Hämeenlinnan hallinto-oikeuksien tuomarina. Itsenäisyyspäivän puheessaan Hämäläinen kertoi mitä laki tarkoittaa ja merkitsee yhteiskunnalle. Sana laki – lag on tullut Ruotsin kautta ja tarkoittaa yhteistä sopimusta.
– Joudumme menemään taaksepäin historiaan aina 1200-luvulle asti, jolloin Ruotsin valtiota ei käytännössä vielä ollut. Vapaat miehet kokoontuivat silloin käräjille neuvottelemaan keskenään, miten saadaan aikaan kaikkia heitä parhaiten palveleva sopimus. Mitä kuului jokaisen yksityisyyden suojaan, omaisuuden suojaan, liikkumisoikeuksiin, yhteisen metsän ja riistan hyödyntämiseen ja kauppaoikeuksiin. Tämä sopimus oli ”lag”, jota koko joukko sitoutui noudattamaan.
– Tällainen yhteisen tavoitteen lukkoon lyövä sopimus edellyttää todella paljon osapuolten oikeuden- ja vastuuntunnolta. Toisaalta mikään muu ei takaa koko väestölle yhtä varmasti oikeusturvaa, rauhaa ja uskollisuutta kuin yhteinen pitävä sopimus.
Hämäläinen pohdiskeli samaa ajatusta myös Raamatun näkökulmasta.
– Kun tarkastelemme omaa maatamme tänä itsenäisyyspäivänä, me voimme nähdä, että Suomi on saanut kauan vastaanottaa menestystä, koska täällä on noudatettu Jumalan lakia. Mutta mikä on tilanne nyt? Moni ei enää tiedä mikä on elämämme tärkein asia. Vielä on kuitenkin armon aika. Yhdistäkäämme voimamme ja toimikaamme kaikin tavoin yhteisen asiamme, yhteisen kansamme ja yhteisen menestyksemme puolesta rakkauden lain avulla.
Seurakuntatalon yleisö kuunteli seisaalleen nousten Kalervo Hämäläisen säveltämän ja Somerniemen kirkkokuoron esittämän Veteraanin iltahuuto laulun.

1 KOMMENTTI

  1. Jumalan laki yksinkertaisuudessaan:Rakasta Jumalaasi ja lähimmäistäsi kaikesta sydämmestäsi ja mielestäsi.Laki vääristyy ja on vääristynyt ihmisten käytössä meillä koko ihmiskunnan historian.Mikä siis neuvoksi? Evankeliumi on se Sana joka tulee lähelle ja joka kutsuu meitä. Taivasten valtakunta on aivan lähelläsi jonka Jeesus armossaan lahjoittaa meille jos me vain otamme sen vastaan.Viha, katkeruus ja itsekkäät tavoitteet unohtuisivat kaikilta ja alkaisimme rakentamaan uudelleen yhteiskuntaamme. Eikö olekin ihmeellistä kun kaikki ratkaisun avaimet olisi tarjolla jokaiselle meistä?

Kommenttien lisääminen on estetty.