Vesistöt ovat Someron rikkaus

0
Pitkustojen veden korkeuksien aleneminen Salon vedenoton seurauksena on huolettanut somerolaisia kymmeniä vuosia. Kuva Manu Kärki.

Someron vesistöt ovat täkäläisen luonnon rikkaus, jota kaikki paikallisetkaan eivät aina tule riittävästi arvostaneeksi. Manu Kärki on kirjoittanut kirjan Someron järvet & lammet, josta viimeisillekin epäilijöille selviää, minkä laajuisesta rikkaudesta on kyse.
Kirja esittelee 119 somerolaista järveä ja lampea. Sen sivuille on koottu perustiedot jokaisesta järvestä. Lähdeaineistoa on riittänyt paljon. Lisäksi kirjassa kerrotaan kaikista luonnonlammista muutamaa kaikkein pienintä lukuun ottamatta.
Muutamalle kirjassa esitellylle lammelle ei ole edes nimeä peruskartassa, mutta paikalliset ihmiset tuntevat ne nimeltä. Pieniä, alle kahden hehtaarin kokoisia järviä ja lampia Somerolla on 53.

Lue lisää 04.12.2018 Somero-lehdestä