Hiidenlinnassa yöllinen vieras – poliisi neuvoo, miten toimia susihavaintojen kanssa

0

Someron suosikkimatkailukohteessa Hiidenlinnassa vieraili susi 18. tammikuuta.
– Naapuri Reima Andersson soitti ja sanoi, että pihassa on sudenjälkiä. Turvakamera paljastikin pedon liikkuneen pihalla, kertoo yrittäjä Sami Uotila.
Hiidenlinna ja samassa pihapiirissä oleva Sisumetsän seikkailupuisto ovat talven suljettuina.
Myös sosiaalisessa mediassa somerolaiset ovat julkaisseet jonkin verran kuvia ja havaintoja täällä nähdyistä susista.
Mitä tehdä, jos kohtaa suden tai näkee jälkiä sen liikkeistä? Poliisilla on selvät ohjeet asiaan.
Jos susi on aiheuttanut henkilövahingon, soitetaan hätäkeskukseen (112). Samoin jos susi on piha-alueella, eikä poistu sieltä tai jää kiertelemään lähiympäristöön tai susi yrittää lähestyä ihmistä, ei väistä tai käyttäytyy muutoin ihmistä kohtaan pelottomasti.
Myös silloin kehotetaan soittamaan hätänumeroon, jos susi liikkuu päiväsaikaan tiiviisti rakennetussa ympäristössä tai ihmisten asuinalueilla.
Silloinkin hätänumero on oikea osoite, jos susi on loukkaantunut tai sairas sekä silloin, jos susi on ollut osallisena liikenneonnettomuudessa.
Hätänumeron kautta ilmoitetaan myös se, jos susi on aiheuttanut omaisuusarvoltaan huomattavan koti- tai tuotantoeläinvahingon.
Suden yöllinen pihavierailu tai eläimestä tehty jälkihavainto ilmoitetaan paikalliselle petoyhdyshenkilölle. Somerolla heitä on kolme: Jorma Launiainen, Antti Viilola ja Jarkko Nyström.
– Ei ilmoituksia ole lähiaikoina tullut normaalia enempää, Nyström sanoo.
Petoyhdyshenkilöt huolehtivat pihaan ilmestyneiden jälkien maastotarkastuksesta ja niiden kirjaamisesta suurpetojen havaintojärjestelmään (TASSU). Petoyhdyshenkiöiden yhteystiedot löytyvät riista.fi -sivustolta.
Suden aiheuttamissa yksittäisissä koti- tai tuotantoeläinvahingoissa kuuluu olla ensisijaisesti yhteydessä maaseutuelinkeinoviranomaiseen ja lisäksi petoyhdyshenkilöön. Hätänumeroon ilmoitus tulee tehdä vain, jos maaseutuelinkeinoviranomaiseen ei saada yhteyttä tai jos omaisuusvahinko on huomattava.
Poliisi muistuttaa kuitenkin, että nämä ohjeet eivät kata kaikkia inhimillisen elämän tilanteita, mutta kuitenkin yleisimmät.
Samat ohjeet koskevat myös kaikkia muitakin suurpetoja kuten karhua, ilvestä ja ahmaa.