Ilkka Koivuniemi kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi

0
Kaupunginhallituksen uusi puheenjohtaja Ilkka Koivuniemi saa hyötyliikuntaa rankametsässä.

Somero-lehti 30.1.2009

Teksti Kirsi Seppälä

Kaupungin poliittiset asetelmat pysyvät pitkälti entisellään, sillä sekä valtuuston että kaupunginhallituksen puheenjohtajan nuijia kopauttelevat tälläkin kaudella keskustalaiset. Siinä missä kaupunginvaltuuston puheenjohtajuus meni odotetusti Mauri Salolle, oli kaupunginhallituksen puheenjohtajan paikalle useampikin varteenotettava ehdokas. Jatkossa kaupunginhallitusta luotsaa vaaleissa paljon ääniä saanut Ilkka Koivuniemi.
Valtuusto valitsi kaupunginhallituksen ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi Jouko Elon (sd.) ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Kaisa Vasama-Kakon (kok.).
Kokousta edeltäneestä keskustelusta huolimatta valtuusto päätti jatkaa kolmen varapuheenjohtajan käytäntöään. Mauri Saloa tuuraa tällä valtuustokaudella ensimmäisenä varapuheenjohtajana Antti Kotti (sd.). Toiseksi varapuheenjohtajaksi valtuusto valitsi Pia Maavirran (kok.) ja kolmanneksi varapuheenjohtajaksi Heikki Lehtisen (vas.).

Uusi puheenjohtaja tahtoo suorapuheista yhteistyötä

Neljättä valtuustokauttaan aloittava Koivuniemi on ollut koko valtuutettuna olo aikansa myös kaupunginhallituksessa. Näin tuoreella puheenjohtajalla on jo pitkältä ajalta näkemys tulevasta tehtävästään.
– Pidän kaikkia ihmisiä saman arvoisina, ja haluan tehdä yhteistyötä joka porukan kanssa. Olen suorasanainen, ja puhun suoraan asioista niiden oikeilla nimillä, Koivuniemi sanoo.
Vuosien istuminen kokouksissa on kypsyttänyt Koivunimen mielessä myös ajatuksia käytäntöjen muuttamisesta.
– Aion muuttaa kokousmenettelyä. Turhat jaarittelut pois. En lue pykäliä läpi, sillä jokainen on saanut kokouskutsun ja esityslistan etukäteen. Ennen kokousta asiat on käyty ryhmissä läpi. Kokouksen kulku hidastuu turhaan, kun esityslistan kohdat luetaan ääneen. Toivon, että käytäntö muuttuu myös lautakunnissa.
Koivuniemi kannattaa kyläkouluja
– Olen kyläkoulujen kannattaja. Pitäisin kyläkoulut, jos vain voimme. Toisaalta, jos remonttia pitää tehdä paljon eikä oppilaita ole riittävästi, voimme joutua sulkemaan joitakin kyläkouluja. Järki pitää olla mukana, varsinkin, jos oppilaita ei ole eikä ole tulossakaan, Koivuniemi sanoo.
Toinen iso ratkaisujen paikka on Paras-hanke.
– Paras-hankkeessa joudumme ajattelemaan asiat tarkasti ja keskustelemaan asioista avoimesti yhdessä. Nyt on hyvä aika sille, sillä vaalit ovat menneet eikä ole politiikan teon aika. Paras-hankkeessa Salon suunta on ensisijainen, mutta heidän kanssaan ei ole voitu neuvotella vielä kunnolla kuntaliitosasioiden vuoksi, Koivuniemi sanoo ja kysyy, miksi valtio pakottaa maksumieheksi sellaisen kunnan, jossa omat asiat ovat hyvin.
Koivuniemi on tyytyväinen siihen, miten asiat Somerolla ovat. Täällä kaikilla on mahdollisuus harrastaa ja asuntoja on. Kyse on siitä, mitä kukin arvostaa. Kaupungissa on kaikki tarvittava, ja silti luonto on lähellä.
– Lomauttaminen koskee Someroakin. Meillä tulee olemaan tarkat ajat, ja sen vuoksi yhteistyö on ehdotonta, hän alleviivaa.
Maatilalla riittää töitä
Kuusikymppinen Koivuniemi viihtyy sukupolvenvaihdoksesta huolimatta edelleenkin maatilan töissä ja käy esimerkiksi rankametsässä. Parin kuukauden ajan hän on totutellut asumaan vaimonsa kanssa paritalossa keskustassa. Perheen kolme tytärtä ovat aikuisia.
Vaikka Koivuniemi on ammatiltaan maanviljelijä, hän on tehnyt työkseen myös metallitöitä, huoltomiehen töitä ja ajanut autoa. Someron talot tulivat tutuiksi viimeistään siinä vaiheessa, kun Koivuniemi oli nuohooja-yrittäjä. Niiltä ajoilta voi myös olla perua se, että Koivuniemi tunnetaan Somerolla hyvin ja hän on saanut vaaleissa toistuvasti paljon ääniä. Kaupunginhallituksen puheenjohtajaksikin hän olisi voinut ryhtyä aiemminkin, sillä keskustalaiset ovat nostaneet hyville paikoille vaaleissa menestyneitä.
Aiemmin Koivuniemi kuului moniin yhdistyksiin, mutta on luopunut niistä. Hänestä politiikassa mukana olevan ei kuulu istua yritysten tai pankkien hallituksissa. Näin päätöksenteossa jääviyttä aiheuttavat kytkökset jäävät pois. Siinä hän sanoo olevansa periaatteellinen.
Politiikan lisäksi hän viihtyy vapaa-aikanaan hyötyliikunnan parissa. Myös lenkkeily ja säiden salliessa hiihto kuuluvat Koivuniemen omiin liikuntalajeihin.