Kello- ja Kihla-Aitta viettää 50-vuotisjuhlavuottaan

0
Kello- ja korukaupassa joulu on sesonkiaikaa. Sen mentyä ohi Janne ja Sanna Nyström aloittivat Kello- ja Kihla-Aitan 50-vuotisjuhlavuoden vieton.

Somero-lehti 13.1.2009

Teksti Kirsi Seppälä
Kello- ja Kihla-Aitta toimi ennen nykyistä sijaintiaan Valtaharjun liiketalossa ja sitä ennen Osuuskassan liiketalossa tien toisella puolella.
Keijo ja Helena Nyströmin poika Janne tuli yritykseen töihin vuonna 1993. Hän osti puolet yrityksestä vuonna 2002 ja loput vuonna 2005, jolloin yrityksen vetovastuu siirtyi kokonaan hänelle. Työtään Janne Nyström on tehnyt vuodesta 2002 vaimonsa Sanna Nyströmin kanssa.
– Ei yrittäjäksi alkaminen muuttanut mitään, työ oli samaa silloinkin kun olin tässä vain töissä, perheyrityksessä kasvanut Janne Nyström sanoo.
Ohjenuoranaan Janne Nyström on pitänyt isänsä oppia: yhdeksäksi töihin ja viideltä kotiin.
– Työasiat voi jättää töihin. Jos jotakin ei ehdi tänään tehdä, sen voi tehdä seuraavana päivänä, Janne Nyström toteaa.
Myös kaiverrusta ja huoltoa
Kello- ja Kihla-Aitan tuotevalikoimiin kuuluvat kellot ja korut sekä niiden korjauspalvelu.
– Kellojen huoltokorjaukset teemme täällä, mutta mutkikkaammat arvokellot lähetämme korjattavaksi. Korujen korjaukset kuten ketjujen korjaukset ja sormusten suurentamiset teemme itse. Jos asiakas haluaa rakentaa vanhoista koruistaan jotakin uutta, voimme ideoida niitä asiakkaan kanssa ja tehdä joko itse tai lähettää kultasepälle tehtäväksi. Ostamme myös romukultaa, Janne Nyström kertoo.
Yksi Kello- ja Kihla-Aitan osaamisalueista on kaivertaminen.
– Kaiverramme eri metalleihin ja muoviin. Monikaan ei tiedä, että meillä voi kaiverruttaa vaikkapa ovikyltin tai kyltin postilaatikkoon. Kaiverramme käsin, pantomiini-kaiverruskoneella, joka kopioi koneeseen ladotut kirjaimet, ja teemme atk-kaiverrusta, Janne Nyström kertoo.
Oppinsa Janne ja Sanna Nyström ovat saaneet Kello- ja Kihla-Aitassa. Jo kouluaikoinaan Janne oli yrityksessä tekemässä milloin mitäkin, esimerkiksi kokoamassa kellon remmejä. Keijo Nyström on siirtänyt taitonsa nuoremmille, minkä lisäksi he ovat myös käyneet alan kursseja.
Korukauppa muuttuu
Kello- ja Kihla-Aitan perustamisen aikaan suurin osa kelloista oli vedettäviä. Taskukelloja myytiin paljon. Niiden tilalle ovat tulleet paristokäyttöiset rannekellot. Korut tehtiin ennen nykyistä vahvemmiksi. Vaikka nykyään korut ovat köykäisempiä ja niihin on käytetty materiaalia aiempaa vähemmän, Nyströmit pyrkivät edelleenkin myymään laadukkaita ja kestäviä koruja.
– Isoäidin perintökorut ovat jykevämpiä kuin nykyiset. Ennen koruja ostettiin pääasiassa lahjaksi, mutta nykyisin niitä ostetaan myös itselle ja tehdään heräteostoksia, Sanna Nyström vertailee.
Nykyään korut ja kellot ovat osa pukeutumista, ja niitä vaihdellaan enemmän kuin ennen. Korujen kestosuosikki on Kalevala, jonka pronssisia koruja Kello- ja Kihla-Aitassa on myyty alusta saakka. Uutta korupuolella ovat pari vuotta sitten markkinoille tulleet teräskorut. Nyströmit myyvät myös uniikkituotteita. 3D-mallinnuksella valokuvasta voi tehdä mallin, ja kaivertaa kuvan koruun.