Lasten liikuntakoulu liikuttaa leikin varjolla

0
Väinö Verho huolehti kentän puhtaanapidosta.

Somero-lehti 30.1.2009

Teksti Eino Nurmisto
– Monipuolisuus ja hauskuus ovat tärkeimpiä asioita lasten liikunnassa. Hyvät mielikuvat lapsuudessa innostavat liikkumaan vanhempanakin, Riikka Nikula kertoo.
Nikula on yksi useista lasten liikuntakoulun vuorottelevista ohjaajista. Liikuntakoulu kokoontuu kerran viikossa, kahdessa ryhmässä. Ryhmät koostuvat 6–13-vuotiaista lapsista, jotka oppivat liikunnan ohessa tulemaan toimeen toisten, eri-ikäisten lasten kanssa. Ikäeroista johtuvat ymmärrettävät tasoerot antavat ohjaajalle haastetta. Liikuntakoulussa on silti pärjätty hyvin.
– Vanhemmat lapset auttavat pienempiä, Riikka Nikula kehuu.
Molemmissa ryhmissä on noin kaksitoista osallistujaa, joskin ryhmäkoko vaihtelee kerrasta riippuen.
7-vuotias Väinö Verho on viihtynyt liikuntakoulussa.
– Olemme tehneet paljon hauskoja juttuja, hän kertoo.
Erityisesti erilaiset leikit ovat olleet Väinön mieleen.
Liikuntakoulun toiminta perustuukin pitkälti leikin varjolla tekemiseen, sillä lapset innostuvat luonnollisesti leikeistä ja temppuradoista.
– Lapset eivät niinkään tiedosta, että mitä mikäkin harjoitus harjoittaa. Lapset innostuvat asioista helpommin leikin kautta, kuin jos kertoo, että nyt tehdään tasapainoharjoituksia, Riikka Nikula valottaa liikuntakerhon ohjaamisen saloja.
Liikuntakerhon puolentoista tunnin kestoon mahtuu leikkien, kuten polttopallon, lisäksi myös käytännön harjoituksia, esimerkiksi luistelukerralla harjoiteltiin jarrutuksia ja erilaisia luistelutyylejä. Yleensä liikuntakoulu kokoontuu Kiiruun koulun salissa, jolloin ohjelmaan sisältyy muun muassa pelejä, hyppyjä ja juoksua. Liikuntakoululaisille löytyy suosikkipelit kerhon ohjelmasta ja yleensä kokoontuminen päättyykin lasten ehdotuksesta valittuun peliin.