Somero-lehti 3.1.1989

Finox Oy:n toiminta lakkaa Somerolla ja yhtiö on sanonut koko henkilöstönsä irti. Viidenkymmenen henkilön työpaikan menetys tuli yllätysuutisena somerolaisille juuri uuden vuoden kynnyksellä. Finox Oy:n nostolaitetoiminnan on ostanut Mancon Oy:ltä Kone Oy:hyn perusteilla oleva uusi yhtiö. Kiinteistö jää edelleen Manconin omistukseen.

Saamiemme tietojen mukaan Finoxilla työt jatkuvat helmikuun loppuun saakka. Henkilöstön irtisanomisajat vaihtelevat 1-4 kuukauteen. Uuden yhtiön toiminnasta ei vielä ole lopullista tietoa, mutta tuotannollinen toiminta ei tule Somerolla jatkumaan.

Finoxin henkilöstöstä on pääosa somerolaisia. Toiminnan siirtyessä runsas vuosi sitten kokonaan Salosta Somerolle, toistakymmentä salolaista sai täällä työpaikan. Sen lisäksi toimitusjohtaja, tuotantopäällikkö ja pari toimihenkilöä käy täällä töissä Forssasta.

Mancon Oy on viime aikoina ollut myymässä muitakin yhtiöitään, joten siinä suhteessa Finoxin myynti ei ollut yllätys. Someron tuotantolaitoksella meni kuitenkin hyvin, sillä yrityksen viime vuonna saavuttama 21 miljoonan markan liikevaihto ylittää budjetin.

Ennen Finoxin myyntiä Mancon myi Matti Haloilalle turkulaisen Automaatio ja Teollisuusrobotit Oy:n, jonka hallussa myös Finoxin osakkeet olivat. Finox Oy kuuluu Manconissa materiaalikäsittelytoimialaan.

Oston kautta Kone Oy sai haltuunsa varteenotettavan kilpailijan, jonka suosio nosturimarkkinoilla on ollut hyvässä kasvussa.

”Toiminnalle ei ole järkevää jatkoa”

Kone Oy:n ja Mancon Oy:n asiasta antaman yhteisen tiedotteen mukaan Kone Oy perustaa uuden yhtiön, joka ostaa osan Finox Oy:n liiketoiminnasta, nostolaitetoiminnan. Tiedotteen mukaan Kone Oy pyrkii tarjoamaan työpaikan Finoxin henkilöstölle perustamassaan yhtiössä sekä eri toimipisteissä Suomessa.

Tiedotteessa todetaan, että Mancon Oy on vuodesta 1983 hakenut eri vaihtoehtoja Finox Oy:n toiminnan kannattavaan jatkamiseen. Vaihtoehtoa, jolla pääomalle olisi saatu tuotto ja varmistettu toiminnan järkevä jatko, ei ole löytynyt huolimatta siitä, että Finox Oy:n liiketoiminta on nykyisen toimitusjohtajan aikana kehittynyt suotuisasti.

”Finox Oy:n liiketoimintojen myynti ja sen yhteydessä toteutettava toimialarationalisointi liittyvät Mancon Oy:n nykystrategiaan, jossa luovutaan niistä saneerausyhtiöistä, joille ei ole taattavissa kannattavaa jatkomahdollisuutta”, sanotaan tiedotteessa.

Kone Oy:n edustajat kävivät maanantaina Somerolla vastaanottamassa Finoxilta toiminnat, jotka vuodenvaihteessa siirtyivät sen haltuun. Tapasimme Somerolle matkalla olleen johtaja Seppo Aallon autopuhelimella. Hänellä ei juurikaan ollut lisättävää annettuun tiedotteeseen, koska kauppa hänen mukaansa oli syntynyt varsin nopeasti.

Johtaja Aallon mukaan nosturituotanto Somerolla todellakin loppuu. Toiminnat ostanut uusi yhtiö, jonka toimialaan kuuluu muun muassa markkinointia ja huoltotoimintaa, sijoittuu tälle alueelle, mutta tarkemmin ei sijoituspaikasta ole vielä tietoa. Ratkaisu riippuu Aallon mukaan tarkoitukseen tarjolla olevista sopivista tiloista.