Poliisitutkinta loppuu Somerolta – Tutkijat lähtevät viimeistään vuodenvaihteessa

0
Poliisit Ari Jokinen (edessä) ja Niko Asklöf kuuluvat Someron kolmihenkiseen tutkijatiimiin. Kuva Salli Lehtinen

Somero-lehti 13.1.2009

Teksti Salli Lehtinen
– Somerolla on lähes 10 000 asukasta ja paljon tapahtumia. Olisin suonut, että Somero olisi saanut pitää poliisinsa, mutta näin nyt käy. Tämä on poliisihallinnon sopeutumista tuottavuusohjelmaan, sanoo rikoskomisario Pertti Läksy, joka on Salon kolmen tutkintaryhmän päällikkö.
Tutkintaa tekee Somerolla kolme vanhempaa konstaapelia: Ari Jokinen, Toni Elo sekä Niko Asklöf, jonka kahden kuukauden määräaikaisuus on katkolla helmikuun lopussa.
Elo oli vuodenvaihteeseen asti tutkinnan johtaja ylikonstaapelin vakanssilla. Tutkijoiden työ muuttui, kun johto siirrettiin Saloon ja päätökset tehdään siellä.
Pisimpään eli vuodesta 2005 Somerolla työskennellyt Ari Jokinen sanoo, että Somerolla työskenteleville poliiseille ei ole vielä tullut lopullista tietoa, milloin poliisit lähtevät Someron palvelupisteestä. Voi olla, että ratkaisuja tulee jo aiemmin kuin vuodenvaihteessa.
– Somerolaisten kannalta poliisin lähtö on sääli. Olemme olleet kyläpoliiseja, joiden mukana menee paikallistuntemus. Ihmiset ovat tulleet kertomaan havainnoistaan ja purkaneet huoliaan ja poliisilla on ollut näppituntuma asiakkaisiinsa.
– Hyvä yhteistyöverkosto koulujen ja sosiaalipuolen, yrittajien ja vartioiden kanssa hajoaa vääjäämättä. Poliisin paikalla ololla on myös ennaltaehkäisevä merkitys. Olemme pyörähtäneet sillon tällöin kylällä ja pystyneet puuttumaan myös nuorten tekemisiin.
Somerolla sattuu kaikenlaista. Paikkakunnan erityispiirre on, että ihmiset sopivat vielä keskenään esimerkiksi tappelunujakoitaan.
– Kolareita, rattijuopumuksia, pahoinpitelyjä, varkauksia, petosjuttuja, lastensuojeluasioita, huumejuttuja, vahingontekoja ja eläinsuojelutapauksia, Jokinen kuvailee poliisin työkenttää. Henkeen ja terveyteen käyvät rikokset ovat onneksi jääneet vähiin.
– Salossa on kovempaa asiakaskuntaa. Täälläkin on oma porukkansa, joilla on keskinäisiä välienselvittelyjä.
Jokinen ja muut poliisit sanovat viihtyneensä Someron lainvartijoina. Kun työssään kohtaa paljon raskaita asioita, vastapainona on ollut palvelupisteen hyvä yhteishenki. Poliisien lisäksi tiloissa työskentelee lupakanslian ja ulosoton henkilökuntaa.
Someron lisäksi muun muassa Paimio on menettämässä poliisinsa.