Taksikoppi kasvoi taksiasemaksi

0
 Tässä paikassa viihtyy ja autoillekin on tilaa, toteavat Hannu Aaltonen ja Harri Paikkari. Samassa soi Paikkarin puhelin, kyytiä tarvitaan.

Somero-lehti 13.1.2009

Teksti Sauli Kaipainen
Uudet, entisiä väljemmät tilat takseille järjestyivät linja-autoasemalta. Linja-autoaseman kahvila- ja matkahuoltoyrittäjät Elena ja Hannu Uusitalo eivät tarvitse kaikkia kahvilan sisätiloja omaan käyttöönsä. Toiseen päähän rakennettiin väliseinä, ja siitä syntynyt tila sopi vuokrattavaksi taksiautoilijoille.
Pienestä kopista kasvoi taksiasema. Piha on iso, ja ero entiseen ahtauteen nähden on tuntuva. Autot mahtuvat nätisti riviin, kun entinen paikka oli liikenteellisestikin varsinainen pullonkaula. Taksiautoilijat ovat syystäkin tyytyväisiä.
– Täällä on miellyttävää olla. Tilaa tuli 10 neliötä lisää, ja kaikkiaan tässä on tilaa 30 neliötä. Taksiaseman vuokralaisina on 12 hengen porukka. Siinä eivät ole keskusta-alueen kaikki taksit, sillä osa keskustan takseista ajaa ajot kotoaan käsin, selvittää Someron taksiautoilijoiden puheenjohtaja Harri Paikkari.
Keltaiset tarranauhat ovat vielä tulossa linja-autoaseman takaosan ikkunoihin ja keltainen valokyltti rakennuksen kulmaan. Sen jälkeen ulkopaikkakuntalaisetkin löytävät tiensä uudelle asemalle.
Porras portaalta on kuljettu kohti parempi oloja. Mika Järvinen alkaa muistella Joensuuntien varrella sijainnutta harmaata ja mineriittiseinäistä, kantti kertaa kantti -koppia, jossa taksit päivystivät ennen hirsirakenteisen taksikopin saamista.
– Se oli aikamoinen koppi. Tilaa oli vieläkin vähemmän, ja oli kosteutta ja kylmää. Joskus talvella kävi niinkin, että takin helma sanoi rits, ennen kuin se lähti seinästä irti. Se oli jäätynyt kylmään seinään kiinni. Ja ahdasta oli.
Arto Lehti saapuu sopivasti kertomaan, että Somerolla oli aikanaan harmaan kopin kanssa yhtä aikaa toinenkin, TB:n vieressä sijainnut taksiasema, eli vuonna 1955 paikkakunnalle saatu ulataksi. Someron Autotilaus oli perustettu vuonna 1947, ja sen toimipaikkana oli entistä ruskeaa taksikoppia vastapäätä Rostin kulmalla sijainnut Vesanderin kioski.
– Kahdesta taksiasemasta tuli paikkakunnalla loppu vuonna 1974, jolloin nimismies käski taksiautoilijoita menemään yhteen. Sen jälkeen jatkoi Someron Autotilaus, mutta tavallisimmin puhutaan Someron taksiasemasta, kertoo Arto Lehti.