Talvimyrsky koettelee Someroa – vieläkin sadoilta sähköt poikki

0

Talvimyrsky riepottelee Suomea. Carunan jakelualueella Lounais-Suomessa sähköttömiä talouksia on iltapäivällä kello 15 aikaan noin 2 000. Somerolla ilman sähköjä oli vajaa 400 taloutta.

Sähkövikoja on saatu korjattua hyvää vauhtia, sillä aamukahdeksalta sähköttä oli kaikkiaan Lounais-Suomessa noin 12 000.

Kello 15 jälkeen Salossa oli vielä muutama kymmenen taloutta ilman sähköä.

 

Salossa hankalin hetki osui kello yhdeksään, jolloin sähköttömiä talouksia oli lähes 2 300. Samaan aikaan sähköttä on Somerolla yli 700 taloutta ja Kemiönsaaressa 300.

 

Keskiviikon vastaisena yönä mitattiin ennätyksellistä tuulta Suomen merialueilla. Tuuli yltyi lähes hirmumyrskyksi, kertoo Ilmatieteenlaitos.
– Kökarin Bogskärissä 10 minuutin keskiarvo tuulen nopeudesta oli 32,5 metriä sekunnissa. Tämä ylittää entisen Suomen ennätyksen 31 m/s, mikä on mitattu vuosina 1971, kahdesti 1975 ja 1995, kertoo meteorologi Pauli Jokinen.
Kökarin tuulen nopeus jää hieman alle hirmumyrskyrajan eli 33 m/s. Puuskissa tuuli oli kovimmillaan merellä 41,6 m/s.

Aallokko oli myös rajua. Selkämerellä mitattiin aaltopoijun kahdeksanvuotisen mittaushistorian suurin aallonkorkeus. Alustavien tietojen mukaan merkitsevä aallonkorkeus oli 7,9 metriä.
Maa-alueilla tuuli oli puuskissa maan länsiosassa paikoin yli 20 m/s. Manner-Suomen kovin puuska oli Vaasan Klemettilässä mitattu 32,8 m/s. Maarianhaminan lentoasemalla mitattiin 29,8 m/s.

Myrskymatalapaineeseen liittyen maan keskiosassa on satanut myös reippaasti lunta. Pirkanmaalta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella on kertynyt noin 20 cm lunta ja tykkylumi on aiheuttanut sähkökatkoja.

Pohjois-Itämeren länsiosaan, Ahvenanmerelle ja Selkämeren eteläosaan Ilmatieteenlaitos lupaa pohjoismyrskyä, 29 metriä sekunnissa.
Pohjois-Itämeren itäosaan ja Saaristomerellä pohjoismyrsky tarkoittaa tuulta 25 metriä sekunnissa.

Pohjois-Itämeren länsiosassa, Ahvenanmerellä ja Selkämeren eteläosassa esiintyy myrskyaallokkoa, jossa merkitsevä aallonkorkeus ylittää 7 metriä.
Ilmatieteenlaitos kertoo Twitterissä, että yöllä Kökarissa mitattiin 10 minuutin keskituuleksi 32,5 metriä sekunnissa, puuskassa jopa 41,6 m/s.

 

 

 

 

Ilmatieteenlaitoksen mukaan matalapaine väistyy kaakkoon ja tuulet alkavat tänään heiketä.

 

Juttua päivitetty kello 12:25.