Taustavaikuttaminen ja asioiden kypsyttely vie aikansa

0
Erikoissairaanhoitaja Pia Maavirta täyttää 3.1.2009 50-vuotta.

Somero-lehti 2.1.2009

Teksti Kirsi Seppälä
Maavirran perheen pihassa seisoo kaksi ambulanssia. Hymyilevä syntymäpäiväsankari avaa oven työvaatteissaan; Pia Maavirran päivystysvuoro on juuri loppunut.
Kymmenen vuotta ambulanssissa yrittäjänä työskennellyt Maavirta on vuosien varrella huomannut, miten ihmisten kynnys ambulanssin soittamiseen on laskenut. Aiemmin hälytyskeikkoja tuli 2,5 vuorokaudessa, nyt niitä on tuplaten.
Vaihteleva työ jaksaa edelleenkin kiinnostaa Maavirtaa, joka aikanaan opiskeli sairaanhoitajaksi Salossa ja erikoistui sisätautikirurgiaan Turussa. Valmistumisen jälkeen hoitoalan valintaa luonnollisena pitänyt Maavirta työskenteli Forssassa lastenosastolla ja äitiyslomansa jälkeen Someron terveyskeskuksessa. Jälkimmäisen eri osastoilla ja poliklinikalla vierähti 15 työvuotta. Ambulanssiin hän päätyi työhön appiukkonsa tilalle.
Työnsä parhaana puolena hän pitää vaihtelevuutta ja erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä oloa.
– Joka päivä näen, että tästä työstä on hyötyä, hän iloitsee.
Mukavassakin työssä on aina haittapuolensa. Sellaisena Maavirta pitää työn sitovuutta, sillä päivystysten ja yrityksen kirjanpidon ja muiden paperitöiden vuoksi työssä on aina kiinni.
Lappiin perheen kanssa
Hyvä vastapaino Maavirran työlle ovat erilaiset liikuntaharrastukset.
– Käyn kolmatta vuotta pilateksessa. Tykkään siitä, koska siinä tulee rauhoittava olo ja samalla lihakset venyvät. Pilateksen jälkeen on aina levollinen olo, Maavirta kertoo.
Pilateksen lisäksi hän pyöräilee, sauvakävelee ja hiihtää mielellään. Nuorimman pojan jääkiekko- ja jalkapalloharrastus vie osansa myös äidin ajasta.
– Lapissa yritämme käydä joka vuosi. Poikamme pitävät Levin vaihtelevista rinteistä, ja me Tuomon kanssa hiihdämme siellä murtomaahiihtoa.
Maavirran perheeseen kuuluu mies Tuomo ja viisi poikaa Joonas 29, Jaakko 24, Juuso 17, Santeri 15 ja Sakari 13 vuotta. Kolme nuorinta asuu vielä vanhempiensa kanssa.
– Vanhimmalla pojalla on kaksi lasta, poikia hekin. Voi sanoa, että poikia on ”seitsemän veljeksen sarja”, Maavirta nauraa.
Hidasta vaikuttamista
Ambulanssien lisäksi Maavirta tunnetaan Somerolla politiikasta.
– Kun politiikalle antaa pikkusormen, se vie koko käden, kolmannen valtuustokautensa aloittava Maavirta hymyilee.
Ensimmäinen valtuustokausi oli hänelle osittain pettymys, sillä ulospäinsuuntautuneena toiminnan ihmisenä hän koki, ettei saa mitään aikaiseksi. Kipinä jatkamiseen syntyi oivalluksesta, että asioiden kypsyttely vie aikansa. Taustavaikuttaminen on tärkeää, vaikka ulospäin näyttäisikin siltä, että vain valtuusto päättää asioista.
– Aina menee joku asia toisen edelle. Täytyy arvioida, mikä on tärkeää ja mihin rahat käytetään. Politiikassa kaikki kestää kauan, koska kunnassa otetaan kaikki asiat päätöksenteossa huomioon. Yksityisellä päätökset tehdään eri tavalla ja nopeammin, Maavirta vertailee.
Hitaudesta huolimatta kokoomuslaisen Maavirran vuosiin politiikassa on mahtunut monia onnistumisen hetkiä.
– Hienoa, että Joensuuntie saatiin kuntoon. Pyöräteitä ja kävelyteitä tarvitsisi saada enemmän, vaikka ne maksavatkin. Pyörätiet lisäävät turvallisuutta ja laajentavat harrastusmahdollisuuksia, sitten täällä voisi paremmin rullaluistellakin.
Terveydenhuollon tilannetta Maavirta pitää verrattain hyvänä, koska oikean suuntaisia asioita on tehty. Silti resursseja tarvitaan tulevaisuudessa lisää ja korjattavaakin on, ja hän toivookin, että nuorten pahoinvoinnin ennaltaehkäisyyn satsattaisiin enemmän. Muitakin päivänpolttavia aiheita on, joihin pitäisi vaikuttaa: oikean kokoinen uimahalli pitäisi saada oikealle paikalleen keskustaan ja ainakin osa kyläkouluista säilyttää, sillä niillä on merkitystä kylien elinvoimaisuudelle ja säilymiselle.
Ennen isojen päätösten puntarointia Maavirta aikoo kuitenkin juhlia kunnolla: viisikymppisiä vietetään suvun ja ystävien kesken.
Hoitoalalla työskentelevä viiden pojan äiti Pia Maavirta kokee nuorten asiat omikseen. Asioista huolehtimaan tottunut viisikymppinen tietää, että politiikassa asioiden kypsyttely ja taustavaikuttaminen vievät oman aikansa.