Tenruusi sai nimensä kiertokoulunopettajalta

0

Somero-lehti 9.1.2009

Tiesitkö, että…

Teksti Salli Lehtinen
Someron uusi kirjastoauto Tenruusi II on saanut nimensä kiertokoulunopettaja Kaarle Stenroosin mukaan. Edellinen kirjastoauto, joka kuskasi hengenravintoa lukuhaluisille, oli Tenruusi.
J. Jaakko J. Laurilan kirja Someron kansanopetuksen vaiheet (1932) kertoo lukkarioppilas Kaarle Stenroosista, jonka Someron kirkonkokous valitsi ensimmäiseksi kiertokoulunopettajaksi vuonna 1871.
Stenroos oli syntynyt Lahden Ilolassa vuonna 1839. Hän oli käynyt Turun lukkarikoulua. Asiakirjojen mukaan hänellä oli Porvoon tuomiokunnan lukkarilta varsin kiitettävä todistus, jolla hän haki myöhemmin Someron ja Tammelan lukkariksi.
Yleisiä opetusmenetelmiä ei ollut, ei myöskään opetusvälineistöä. Pääopetusaineena Stenroosilla oli uskonnon opetus ja toiseksi tärkeimpänä sisäluku. Kiertokoulu sisälsi myös tavausharjoituksia, laskentoa ja opettajan mieliainetta, laulua, sekä jonkin verran voimistelua. Stenroos oli kyvykäs ja tunnollinen opettaja, jonka päivätyö oli usein liiankin pitkä. Koska hän oli suutarikin, hän teki joskus tunnilla suutarintöitä jonkun lahjakkaamman oppilaan opettaessa.
Stenroos jäi eläkkeelle vuonna 1909 palveltuaan kiertävänä lastenopettajana 38 vuotta. Hän kuoli 81 vuoden ikäisenä vuonna 1920.