Vanha tanssipaikka on omistajalle rasite – Havuharju hakee ostajaa

0
Havuharjulla odotellaan lumien sulamista, jotta tupanäyttämöläiset pääsevät harjoittelemaan kesän 2023 näytelmäänsä.

Somero-lehti 13.1.2009

Teksti Sauli Kaipainen
Paikallisista kulttuuriarvoistaan huolimatta Havuharju pitää myydä. Someron Seudun Palomieskerho ry:n vuosi sitten tekemä päätös tanssipaikasta luopumisesta pitää edelleen.
Havuharjun myynti on herättänyt tunteita. Lava on kauniilla paikalla, ja siihen liittyy monia muistoja. Palomieskerhon puheenjohtaja Juha-Matti Vuorela kertoo puhelimensa soineen viikon verran tiuhaan sen jälkeen, kun myyntiaikeet vajaa vuosi sitten tulivat julkisuuteen.
Vielä paikkaa ei ole myyty, ja Vuorela myöntää, että aktiivinen myyntityö ei ole vielä päässyt edes alkamaan.
– Myynti on ollut jäissä. Se ei ole edennyt vuoden aikana suuntaan eikä toiseen, sillä myyntityöhön ei kerhosta ollut osoittaa ketään toimijaa.
Palomieskerhon vuosikokous lähestyy. Vuorela kertoo, että sen jälkeen muodostetaan työryhmä, joka lähtee viemään myyntiä eteenpäin.
– Vaihtoehtoina on joko myydä, tai sitten vaihtaa, koska meillä ei siitä ole kuin haittaa. Murheena on jatkuva ilkivalta. Remonttiakin pitäisi tehdä, mutta me olemme yleishyödyllinen yhdistys, jolla ei ole sellaisiin varaa. Muuta toimintaakaan ei enää ole, kuin Tupanäyttämö.
Myyntikieltoa ei ole
Vuonna 1949 perustettu Someron Seudun Palomieskerho sai Havuharjun lahjoituksensa Someron VPK:lta vuonna 1985. Kauppakirjassa myyntihinnan kohdalla oli nolla markkaa. Vuorela kertoo kiertäneen jopa huhuja, että ehtoihin olisi kirjattu paikan myyntikielto, mutta se ei pitänyt paikkaansa.
Kaavassa Havuharjun 1,17 hehtaarin kokoinen tontti on merkitty maa- ja metsätalousalueeksi. Siihen on tarkennettu noin 4 000 neliön kokoinen, yv- merkinnällä huvi- ja viihdetarkoituksia palveleva kortteli. Vähän alle 70 metriä pitkä ranta on kaavassa merkitty uimarannaksi, mutta sen käytöstä pitää yksityisen kanssa olla sopimus.
Mahdollista ostajaa kiinnostaa tontin rakentaminen. Maankäyttöinsinööri Ari Vettenterä kertoo tähän, että yv-alueella on olemassa 1 600 neliön rakennusoikeus.
– Asuinrakennusta sille ei pysty rakentamaan, ellei sitten pysty osoittamaan sen palvelevan huvi- ja viihdetarkoituksia, Vettenterä toteaa.
Juha-Matti Vuorela kertoo kerhon tiedustelleen kaupungin halukkuutta Havuharjun hankkimiseen.
– Kaupungilta ei tullut oikeastaan minkäänlaista vastausta. Uimarantakin piti sulkea jatkuvan ilkivallan takia, hoitokulut olivat isot, ja kun tiedustelimme kaupungin vastaantuloa vedentutkimusmaksuihin, emme saaneet vastausta siihenkään.
Someron Tupanäyttämö on käyttänyt Havuharjun kaunista miljöötä näyttämönään vuodesta 1980. Teatteriväen ja Palomieskerhon talkoolaiset korjasivat pihapiirin kesäteatteriksi. Rinteeseen tuli 500 hengen katsomo ja tanssilavan puolella on kerhon puku- ja varastotiloja. Tupanäyttämöläisille myyntiaikeet ennustavat lähtöä. Uutta, keskustaa lähellä olevaa ja yhtä luonnonkaunista näyttämön paikkaa ei ole missään.
– Toivottavasti joku ottaisi vetovastuun paikasta, ettei se ränsistyisi kokonaan. Raha- ja resurssipulan vuoksi me paikkaa myymme. Toivottavasti se saataisiin myyntiin ja samalla myös kuntoon. Luulisi, että jonkun näköistä kiinnostusta olisi jo herännytkin pitkiä perinteitä omaavaa paikkaa kohtaan.