Baddingin levy-yhtiöltä karhutaan satojen tuhansien rojaltymaksuja

0

Somero-lehti 16.2.1999

Teksti: Kai Merilä
Edesmenneen kultakurkun, Someron suurpojan Rauli Badding Somerjoen perikunta on nostanut oikeuskanteen laulajan levy-yhtiönä toiminutta A.B.B Tuotantoa vastaan.
– Näyttää siltä, että yhtiö ei ole maksanut levymyynnistä laulajalle kuuluvia niin kutsuttuja rojaltitilityksiä kymmeneen vuoteen. Aika uskomaton juttu. Kyseessä on jopa satoja tuhansia markkoja, kertoo Suomen Muusikkojen liiton lakimies Miika Tarhio.
Suomalaisen rockmusiikin uranuurtajana tunnetun Rauli Badding Somerjoen ympärillä kuohuu taas, kun tilititysepäselvyyksistä on nousemassa muhkea riita. Baddingin perikunta jätti kanteen asiasta Helsingin käräjäoikeuteen viime perjantaina.
Maksuepäselvyydet juontavat juurensa jo 10 vuotta ajassa taaksepäin. Tuolloin Baddingin veli ryhtyi selvittämään, onko tuotantoyhtiö hoitanut vuonna 1987 menehtyneelle Baddingille kuuluvat rojaltimaksut asianmukaisesti. Kari Somerjoen kuoltua yllättäen tilitysasia jäi pimentoon vuosiksi. Nyt asiaan ovat tarttuneet Baddingin täysi-ikäisiksi tulleet veljentyttäret.
– Kyllähän näitä rojaltyasioita setvitään aika ajoin, mutta harvoin kuitenkin mennään oikeuteen saakka, ja yleensä epäselvyydet ovat peräisin paljon lyhyemmältä ajalta. Tuntuu uskomattomalta, että tilityksiä ei olisi maksettu kymmeneen vuoteen. Baddingin musiikkia on kuitenkin myyty tasaiseen tahtiin.
Kaksi vuotta sitten ilmestyi muun muassa kuuden levyn cd-kokoelma ”Kaikki laulut”. Badding ehti levyttää kaikkiaan 156 kappaletta, joista 40 oli hänen omia sävellyksiään ja sanoituksiaan.
Miika Tarhio sanoo, että Baddingia aikoinaan tuottaneen yhtiön johdon kanssa ei olla vielä päästy edes keskusteluyhteyksiin. A.B.B Tuotanto Oy:n hallituksessa vaikutti muun muassa edesmenneen levy-yhtiö Love Recordsin tuottajaguru Atte Blom.
– Haaste on joka tapauksessa annettu ja asiaa ryhdytään selvittämään.