Hälyttäviä uutisia

0

Vanhustenhoidon ongelmat Suomessa ponnahtivat esille äkillisesti ja laajasti. Pitkään oli ollut tiedossa, että hoitokodeissa on töissä liian vähän hoitajia. Oli vain ajan kysymys, milloin siitä koituvat ongelmat tulevat esille ja laajempaan tietoisuuteen.
Vaikka Esperi Care hoidon epäkohtineen on ollutkin esillä eniten, on jo lyhyessä ajassa käynyt ilmi, että se ei suinkaan ole ainut hoivapalvelutoimija, jonka asiat ovat hunningolla. Ikävä kyllä näin on sekä yksityisellä että julkisella puolella.
Hoitokodeissa asuvat vanhukset ovat tänä päivänä niin huonokuntoisia, että suurin osa heistä ei itse kykene valittamaan jopa epäinhimillisistä olosuhteista. Ellei ole omaisiakaan puuttumassa, jää valvonta hoitokotien omavalvonnan, kuntien sekä viranomaisten kontolle.
Jotakin ratkaisevaa valvonnassa on jäänyt tekemättä, kun ongelmat ovat saaneet jatkua jopa vuosikausia. Missään hoitokodissa asiat tuskin ovat erinomaisen hyvällä tolalla. Hoitajia tarvittaisiin lisää.