Juhlat ennen ja nyt

0
Hanna Koskinen ja Johannes Lehikoinen huokaisivat, että vanhojen tanssit on muistoihin jäävä tapahtuma.

Somero-lehti 17.2.2009

Teksti Sauli Kaipainen

Somerolla vanhojen tansseja on vietetty nykymuodossaan 1990-luvun puolivälistä lähtien. Juhlan pääpaikkana on Monitoimitalon parketti, ja tapahtumaa ovat päässeet mukaan juhlistamaan myös lukiolaisten vanhemmat, sukulaiset ja ystävät.
Abiturienttien lähdön juhliminen alkaa Kiiruun koululla keskiviikkona karonkalla ja näytelmällä, josta on julkinen esitys yleisölle torstai-iltana.
Torstainpäivänä koululla pidetään penkkareita, ja abit juhlivat koulun loppumista.
Perjantaina toisen vuosikurssin oppilaat omaksuvat vanhojen roolin, pukeutuvat vanhojen asuun ja esiintyvät muutenkin arvokkaasti.
Vanhojen tanssit ovat vuorossa perjantai-iltana.
1980-luvulla karonkassa olivat läsnä ainoastaan opettajat ja oppilaat. Tuolloin karonkka oli ohjelmallinen iltama koululla, ilman näytelmää. Lukion kolmasluokkalaiset tekivät pilapiirroksia ja -riimejä opettajista, ja toisluokkalaiset rustasivat niitä abeista.
Osa karonkkaa varten tehdystä rekvisiitasta oli esillä penkkaripäivänä torstaina. Vielä 1970-luvulla abiturientit pukeutuivat lapsiksi, mutta muut rooliasut nousivat pääosaan jo seuraavalla vuosikymmenellä.
Perjantaina vietettävää vanhojen päivää varten toisluokkalaiset pukeutuivat vielä 1980-luvulla vanhoihin, lähinnä ullakolta löytyneisiin isovanhempien ”perintövaatteisiin” tai teatterien tarpeistoihin. Joitakin tansseja harjoiteltiin. Tanssit olivat päivällä koululla, ja niihin meno oli vapaaehtoista, pienemmän piirin harrastusta.