Kaija Aarikka: Ikkee tulloo vuan vanahaks ei piä tulla

0
Kaija Aarikka kotonaan Helsingissä.

Kaija Aarikka-Ruokonen (3. helmikuuta 1929 Somero – 14. elokuuta 2014 Helsinki) oli suomalainen muotoilija ja yrittäjä. Hän perusti vuonna 1954 miehensä Erkki Ruokosen kanssa Aarikka Oy:n ja toimi sen taiteellisena johtajana. Aarikka yhdisti suunnittelemissaan koruissa, leluissa ja kodin käyttö- ja koriste-esineissä leikkimielen ja vahvan muodontajun puun taitavaan ja monipuoliseen käyttöön.Somero-lehti julkaisi hänen 80-vuotishaastattelunsa 10 vuotta sitten.

Somero-lehti 27.2.2009

Teksti Markus Virtanen
– Viisikymmentäviisi vuotta on pitkä ikä pienelle perheyritykselle. Opiskellessani Ateneumissa ja aloittaessani omaa firmaa, en olisi ikinä uskonut, että näen sen tämänikäisenä. On hienoa nähdä elämäntyönsä menestyvän ja kestävän vuosikymmeniä, Kaija Aarikka iloitsee.
Omaan vanhenemiseensa Aarikka suhtautuu huumorilla.
– Minulla on ollut tapana sanoa, että ikkee tulloo vuan vanahaks ei piä tulla. Pidän yrityksen ikää suurempana asiana kuin omaa ikääntymistäni.
Suurperheen kuopus
Kaija Aarikka syntyi Somerolla Jurvalan kartanon vieraskamarissa helmikuun kolmantena vuonna 1929 sisarussarjansa nuorimpana. Kaksi vuotta aiemmin Aarikan vanhemmat Alma ja Väinö olivat saapuneet kahdeksan lapsensa kanssa Somerolle Nakkilasta, löydettyään Jurvalan kylästä sopivankokoisen kodin ja maatilan.
Suurperheen arki ja idearikkaus loivat pohjan Kaija Aarikan elämälle ja myös myöhemmälle muotoilijan uralle. Oman kiitoksensa saa myös Aarikan käymä Someron yhteiskoulu.
– Rehtori Joel Vilkki eli edellä aikaansa. Hän neuvoi ravinnosta ja valisti, että terveydestään pitää pitää huolta ja syödä elävää ravintoa. Hän opasti meitä myös kompostoimaan. Oppikoulussa oli todella innostavat opettajat, jotka eivät unohdu koskaan. Siellä meistä tulevista taiteilijoista moni sai kipinän, Aarikka kertoo.
Alussa oli nappi
Käsityöt ja tekstiilit tulivat Kaija Aarikalle tutuiksi jo lapsuudenkodissa. Opinnot Ester Perheentuvan kutomokoulussa Hämeenlinnassa ja Taideteollisen oppilaitoksen tekstiilitaiteen osastolla Helsingissä viitoittivat Aarikan tulevaa elämänuraa.
Ilman tekstiiliä ei olisi syntynyt myöskään Aarikka Oy:tä. Kun nuori tekstiilitaiteen opiskelija tarvitsi 1950-luvulla napit suunnittelemaansa pukuun, Aarikka päätti tehdä ne itse. Kiinnostuksesta muotoiluun syntyivät pian myös puiset korut ja vähitellen muut käyttö- ja koriste-esineet.
Oman lukunsa tarinasta muodostaa puumateriaalin silkkimäinen värjääminen, johon Aarikka kehitti yhdessä puolisonsa Erkki Ruokosen kanssa menetelmän aravakodin keittiössä. Yrityksen ja erehdyksen kautta löytyi keksintö, joka on tänäkin päivänä Aarikka Oy:n tarkoin varjeltu liikesalaisuus. Loppu onkin suomalaisen muotoilun ja yrittämisen historiaa.
– Suomi on ollut yrittäjälle erittäin hyvä kaiken kaikkiaan. Täällä ei tehdä eroa onko nais- vai miesyrittäjä. Ehkä ihan yrityksen alussa oli kuitenkin vähän etua naiseudestani. Olinhan opiskelija ja nuori ja toin markkinoille todella uusia tuotteita. Tosin sulhaseni tuli pian avukseni ja ryhtyi Aarikan toimitusjohtajaksi. Ilman hänen apuaan en olisi pystynyt firmaa pyörittämään, Aarikka muistelee.
Luonnon ja läheisten voimalla
Vuonna 1954 perustettu Aarikka Oy on säilyttänyt asemansa yhtenä suomalaisen muotoilun kulmakivistä jo yli puolen vuosisadan ajan. Maailmantalouden ylä- ja alamäet ovat koetelleet yritystä vuosikymmenten aikana, mutta aina Aarikka on pysynyt pystyssä. Siihen Kaija Aarikka luottaa nykyisessäkin taantumassa.
– Maalaisjärkeäni käyttäen uskoisin, että suomalaisesta materiaalista ja suomalaisella työvoimalla valmistetuilla lahjatavaroilla ja koruilla olisi kysyntää. Nyt jos koska on kaikkien etu suosia suomalaista.
Tänä päivänä yrityksestä huolehtii jo seuraava sukupolvi, Aarikan kolme tytärtä. Kaija Aarikka seuraa kuitenkin edelleen tiiviisti yrityksen toimintaa.
– Saan edelleen jatkaa suunnittelutyötä. Se ei kysy ikää vaan aivotyötä ja luovuutta, jonka lähteenä on tapahtumarikas lapsuus Somerolla kaikkinensa. Ja tietysti ideoita kerää joka paikasta kun kulkee silmät avoinna ja on utelias maailmalle ja ympäristölle ja seuraa taiteen kehitystä.
Voimaa Aarikka kertoo ammentavansa perheestään, ystävistään, luonnosta ja puutarhan ja arboretumin kasvattamisesta.
– Sekä lastenlasten sinisistä silmistä, Kaija Aarikka hymyilee.