Kansalaisadressi puolustaa kyläkouluja

0
Terttilässä asuva Riikka Malk kirjoitti nimensä adressiin kirjastossa. Hänen mielestään kyläkoulut pitää ehdottomasti säilyttää. Pienen pojan äitinä hän toivoo, että koulu olisi lähellä kotia.

Somero-lehti 13.2.2009

Teksti Salli Lehtinen
Kylissä säikähdettiin joulun alla, kun Someron sivistyslautakunta julkisti kouluverkkosuunnitelmansa vaihtoehdot.
Terttilän ja Pajulan koulut olivat sen perusteella vaaravyöhykkeessä 2010 ja Häntälä ja Ollila 2011-12. Yleisönosastokeskustelujen laannuttua aiheeseen tarttui Someron kylien neuvottelukunta, jossa kylien edustajat päättivät ryhtyä puolustamaan kyläkouluja kansalaisadressin avulla.
– Mielestämme kyläkoulut tarjoavat lapsille hyvän oppimis- ja kasvuympäristön. Säilyttämällä kyläkoulut lapsen koulumatkoihin käyttämä aika pysyy kohtuullisena, adressin saatesanoissa perustellaan.
–Kyläkoulujen merkitys kylien yhteisöllisyydelle ja elinvoimaisuudelle on valtava. Toimiva kyläkoulu on merkittävä tekijä, kun halutaan säilyttää tai lisätä kylän ja samalla koko Someron väkimäärää.
Kylätoimikunnat hoitavat nimien keruun omilla kulmakunnillaan. Someron pääkirjastossa ja Somerniemen Osuuspankissa on lisäksi listat.
Nimien keruu jatkuu maaliskuun puoliväliin saakka. Adressi nimilistoineen luovutetaan kaupungin päättäjille 15. maaliskuuta Terttilän Toukolassa yleisötilaisuudessa, jossa keskustellaan samalla Someron kyläkoulujen tulevaisuudesta.