Somerolla ja Yläneellä eniten lunta maakunnassa – Katso lumen syvyys eri mittauspaikoilla

0

Maakunnan korkeimmat lumikinokset löytyvät sisämaasta, Yläneeltä ja Somerolta.
Yläneellä lumen syvyys on tällä hetkellä 60 senttimetriä. Kauas Yläneen luvuista ei jäädä Somerollakaan, jossa Salkolassa on torstaina mitattu lumen syvyydeksi 59 senttimetriä. Keskiviikkona se oli vielä 55 senttiä.

Yläneellä on kyseessä poikkeuksellisen korkea hanki, sillä Ilmatieteen laitoksen mittaushistorian aikana se on paikan kolmanneksi suurin lumen syvyys.

Seuraavaksi lähin Ilmatieteen laitoksen virallinen lumen syvyyden mittauspaikka on Salon Kiikalassa. Kiikalassa lumen syvyys on nyt 50 senttimetriä. Jokioisilla lunta on vähemmän.

TILASTOJEN MUKAAN Yläneellä on tällaisia lumimääriä vain joka kymmenes vuosi.
Pöytyällä ja tarkemmin Yläneellä sijaitseva mittauspaikka on ollut Ilmatieteen laitoksen käytössä vuosikymmeniä.
Ilmatieteen laitos mittaa lumen syvyyttä Varsinais-Suomessa myös Turussa, Kaarinassa, Kemiönsaaressa, Laitilassa ja Salossa.

KORKEAT LUMIKASAT ovat kutistumassa viikonlopun aikana, sillä maakuntaan on luvassa runsaita sateita. Suurin osa sateista tulee vetenä.
– Seuraavan kolmen vuorokauden aikana sadetta tulee vedeksi muutettuna 10–18 milliä. Se tarkoittaa hyvinkin runsaita sateita, kertoo päivystävä meteorologi Petri Hoppula Ilmatieteen laitokselta.
– Lumi sulaa auratuilta alueilta viikonlopun aikana, ennustaa Hoppula.

HOPPULA LUPAA Varsinais-Suomeen kaikkia mahdollisia sademuotoja loppuviikon aikana. Tulossa on lunta, räntää, vettä ja jäätäviä sateita.
– Huomenna perjantaina sade alkaa lumena, mutta muuttuu vedeksi kun lämpötila nousee. Myös sisämaassa tulee vettä, sillä lämpötila on +1 astetta.
– Lauantaina tulee uusi, runsas sadealue, joka alkaa sataa jälleen lumena, mutta muuttuu päivän aikana vedeksi.
– Sunnuntain vastaisena yönä lämpötila pysyy plussan puolella, joten sade tulee vetenä. Sunnuntaina sataa jo vähemmän.