Lumi on vähentynyt nopeasti

0

Pitkään jatkunut matalapaine ja lumisateet aikaansaivat monin paikoin ennätysmäisen lumitalven. Näin varsinkin etelässä, vaikka Lapissa lunta on ollut paikka paikoin jopa harvinaisen vähän.
Eniten lunta on ollut Ristijärvellä, 84 senttiä. Somerolla ei tästä jääty kovinkaan kauas, sillä Ilmatieteenlaitoksen Salkolan mittausasemalla lunta mitattiin viime viikolla 59 senttiä. Lukema oli korkeimpia koko maakunnan alueella.
Vesistöjen ja pohjavesien kannalta iso lumimäärä on hyväksi, sillä molemmat ovat yleisesti olleet alhaisella tasolla. Luontojärjestöt muistuttavat, että lisääkin voisi sataa, jotta tilanne paranisi. Sulamisen aikaan keväällä tarvittaisiin vesisateita. Vesivarannot eivät kartu, jos lumi sulaa hitaasti haihtumalla ilmaan.
Lumi on muuttunut hiljalleen painavaksi. Kattojen puhdistamiseen ja lumen kolaamiseen pitää suhtautua varovaisuudella. Itseään ei pidä teloa.