Manu Kärki nappasi vuosikilpailun kärkitilat

0
Manu Kärjen ”Joulukuu” oli digi- ja diakuvien sarjan voittaja. Vaikka yleensä horisontin sijoittamista keskelle kuvaa ei pidetä suotavana, tässä kuvassa se toimii. Tuomarit kommentoivat kuvaa sadunomaiseksi.

Somero-lehti 3.2.2009

Manu Kärjen ”Marraskuu” on niin täydellisen hieno kuva, että tuomaristo luuli sitä manipulaatioksi, mutta kuvaaja vakuutti, että ei sitä ole, vaan aito tilanne kotipihalta.

Teksti Salli Lehtinen
Digitaalinen valokuvaus ja kuvankäsittely on jo pitkään mahdollistanut kuvien manipuloinnin. Muokkaamalla muunnettuja kuvia on myös vierastettu, niihin pitää suhtautua eri tavoin kuin perinteisiin, muokkaamattomiin valokuviin.
Vuosikilpailun voittaja 2008 paperille tulostettujen kuvien sarjassa oli historiallinen. Oli ensimmäinen kerta Someron Kamerakerhon historiassa, kun manipuloitu kuva voitti.
Kuvan ottanut Manu Kärki kertoo yhdistelleensä teoksen neljästä erillisestä valokuvasta, joissa ovat mikrofoneihin laulavat Niina Alitalo, Suvi Andersson ja Kari Luoto sekä näiden taustalla oleva Rauli Somerjoki. Kuvan nimenä oli Illan varjoon 2.
Valokuvakilpailun tuomaristoon kamerakerhon johtokunta oli kutsunut Somero-lehden tekijät. Kuvia arvioivat paikallislehdestä Sari Merilä, Salli Lehtinen ja Pirkko Törni.
Tuomaristo piti siitä, että paperisarjan voittajakuvaan oli valittu paikallisia laulajia, ja taustalle somerolainen kuuluisuus. Tuomaristo arvosti myös perinteistä mustavalkoisuutta, sommittelua, kuvan valoa ja lähikuvien onnistuneisuutta.
Ainutlaatuinen hetki
Toisen kilpailusarjan muodostivat kankaalle kuvatiedostoista tai dia-kuvista heijastettavat valokuvat. Kilpailun tuomaristo korosti myös tässä sarjassa kuvien yleistä, hyvää tasoa. Voittajakuvien valinta oli vaikeaa, ja moni kuva kolkutteli kärkitiloja.
Digi- ja diakuvien sarjan voitti Manu Kärki kuvallaan Joulukuu. Tuomaristo arvioi kuvaa sadunomaiseksi. Maisemassa näkyvät vene, talo ja kännykkämaston antenni luovat ihmisen läsnäolon muuten erämaiseen maisemaan. Hyvää oli myös taivas ja pieni väreily veden pinnassa.
Manu Kärki kertoo kuvan olevan Oinasjärveltä, vanhainkodin alapuolelta rannasta.
– Olen käynyt kuvaamassa samassa paikassa yli 20 vuoden aikana ja ottanut sieltä lukemattoman määrän kuvia. Tämä tilanne kesti vain viisi minuuttia, silloin oli ainutlaatuinen hetki ja valo. Otin näiden muutaman minuutin aikana varmaan sata kuvaa, Kärki kertoo.
Kilpailun tasaisesta tasosta johtuen tuomaristo antoi kunniamaininnan Sauli Kaipaisen Savi Palaa -tapahtumassa ottamalle valokuvalle Liekeissä. Tuomaristo piti kuvaan sisältyvästä draamasta ja liikkeestä. Kuvasta huomattiin myös hamepukuisen tytön mainio ilme. Vaikka tuomaristo oli nähnyt hienoja kuvia tapahtumasta aiemminkin, kuva meni parhaiden joukkoon.
Parhaimmistoon kilpailussa kuuluivat myös Pekka Alitalon Kolari-ja-makkuri-vain-poliisi-puuttuu, Rauno Lehtisen Uskollisuus, Pekka Leppälän Pisaratartunta, Arto Niemisen Osmankäämi, Lassi Tuomisen Härkätie, Leena Tuomisen Heijastus sekä Irma Yleniuksen Kilpailukuva 3.
Someron Kamerakerhon vuosikilpailussa oli mukana 26 paperikuvaa, 42 digitaalista tiedostoa ja kuusi diakuvaa.