Lastenkulttuuri saa yhdistyksen

0
Napeista alkanut toiminta kasvaa yhdistykseksi. Näin päättivät Nuppulinnassa muun muassa Keanne van de Kreeke, Jarna Kortelahti, Anne Heino, Juha Lehtinen, Maja Pesonen ja Maria Mäkinen.

Somero-lehti 10.2.2009

Teksti Sauli Kaipainen
– Kukka rintaan ja ilo pintaan, toteaa Nuppulinnaan uutta yhdistystä alulle laittamaan saapunut Seija Lehto. Kaikki läsnäolijat saavat tilkkutöistä tehdyn kukan rintaansa. Yhdistyksen perustava kokous voi alkaa.
Idea lastenkulttuurin hyväksi toimivasta yhdistyksestä juolahti kukkajuhla- ja nappifestaritekijäkunnan mieleen viime kesänä. Anne Heino olisi halunnut hakea leader-hanketta varten apurahaa lasten pajoja varten.
– Olisi hienoa viedä työpajoja yhä laajemmin Someron kylille. Viime vuonna meillä oli Kiiruun tilan tapahtuman teemana eläinten pesät. Kun yhdistys puuttui, rahoituksen saaminen oli vaikeaa. Työryhmänä saimme tukea tämän vuoden tapahtumiin Varsinais-Suomen taidetoimikunnalta, ja muualtakin olemme hakemassa, Anne Heino selvittää.
Yhdistyksen toiminta-ajatuksena on levittää ekologis-taiteellista lastenkulttuuria.
– Mitä enemmän meillä on toimintaa, sen parempi. Kylille vieminen olisi aivan mahtavaa.

Lastenkulttuuri kukoistakoon

Tässä vaiheessa vielä nimeä vailla olevan yhdistyksen tarkoituksena on harjoittaa Somerolla yhä laajemmin lastenkulttuuria, jo vakiintuneiden ja perinteisten Nappifestareiden ja Kukkajuhlien ohella.
Hienot nimiehdotukset vilahtelevat ilmassa. Toiminnan perustana on ekologisuus, luovuus ja ympäristökasvatus, taiteeseen yhdistettynä.
Lähiajattelu näyttää olevan kaikille läsnäolijoille tärkeä asia. Nimet pannaan kuitenkin tässä vaiheessa vielä mietintään, samoin kuin yhdistyksen säännöt.
– Kaikkea ei tarvitse ostaa Kiinasta halvalla. Tekemisen materiaalit voivat olla luonnosta tai niitä on valmiina muualla. Seuraavia Nappifestareita varten tarvitsimme jälleen nappeja tänne Nuppulinnaan, esittää kierrätystaidetta tekevä Jarna Kortelahti.
Lapsen luovuuden ehdoilla
Keanne van de Kreeke kertoo, että vuodesta 2007 asti pidettyjen somerolaisten Kukkajuhlien ja nyt perusteilla olevan yhdistyksen taustatekijänä vaikuttaa Kemiön saarelta lähtöisin oleva Aurinkoinen tulevaisuus ry, jolle opetusministeriö myönsi Lasten päivä -palkinnon 2007.
Lasten Aurinkojuhlissa Kemiössä on alusta lähtien matkattu kestävän kehityksen maailmaan. Ekologinen lastenkulttuuri on samalla ympäristökasvatusta. Kemiöstä toiminta on levinnyt Somerolle sekä myös rannikkoseudun kuntiin.
– Meidän pitää kunnioittaa lasten omaa luovuutta. Me voimme tehdä pajoissa esimerkiksi luonnonmateriaaleista erilaisia hahmoja, mutta sen tarkemmin meidän ei pidä lasta ohjata. Arvostetaan sitä, mikä on lapsen luovuuden tulosta, sitä mikä on lapsen kaunis, Keanne van de Kreeke pohjustaa yhdistyksen toimintaa.
– Myös päiväkoteihin ostetaan kaikki askartelutarvikkeet. Mutta maailma ja myös luontohan olisi täynnä tavaraa, kun vain joku organisoisi materiaalien keräämisen, Jarna Kortelahti muistuttaa.
Lastenkulttuuriyhdistyksellä on hyvä opaskirja, Lasten Aurinkovuosi, jossa Kreeke on ollut kuvittajana.
Raimo Lehto muistuttaa, että luonnonmukainen tekeminen on vielä kovin lähellä. Ei vielä ole kulunut montakaan vuosikymmentä käpylehmistä.
– Eivätkä ne leikit olleet pelkkien käpylehmien ympärillä. Meillä oli lapsina luonnossa paljon muutakin kivaa tekemistä, Raimo Lehto muistelee.